AcasăJUSTIȚIEOrban își face propriul ”DNA”

Orban își face propriul ”DNA”

Orban implică Poliția și Jandarmeria în acțiunile Corpului de Control

Premierul Ludovic Orban a decis să dea mai multă putere propriului Corp de Control, transformându-l, astfel, într-un ”DNA” propriu. Motivația transformării Corpului de Control este legată de necesitatea de a stârpi corupția din ministere și instituțiile publice, dar și din cadrul autorităților locale. 

Corpul de Control al primului-ministru este absolut ineficient în forma actuală, se susține în expunerea de motive a Ordonanței de Urgență a Guvernului care schimbă total statutul acestui organism. Una dintre modificările aduse este aceea că acesta va putea controla și autoritățile publice locale, respectiv primării și consilii județene. Controalele se vor desfășura cu implicarea Poliției și Jandarmeriei, potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență. ”Rolul Corpului de Control al prim-ministrului este de structură care, în îndeplinirea atribuțiilor care îi revin, desfășoară activități de control administrativ și de monitorizare a activității ministerelor şi serviciilor publice deconcentrate ale acestora, instituţiilor publice din subordinea Guvernului, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, oficiilor, agențiilor, departamentelor, comisiilor, regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale, societăţilor şi instituţiilor de credit cu capital majoritar sau integral de stat. Totodată, Corpul de Control al prim-ministrului are competență în verificarea modului de gestionare a fondurilor publice alocate de stat autorităților administrației publice locale și instituțiilor publice subordonate acestora, cu respectarea principiului autonomiei locale. Structura va avea și rol de apărare a statului împotriva faptelor de natură contravențională/penală ori abateri de natură administrativă, acționând pentru combaterea și prevenirea fraudelor și corupției. La cererea Corpului de Control al prim-ministrului, organele de poliţie, jandarmerie sau alţi agenţi ai forţei publice sunt obligaţi să acorde sprijin echipei de control în exercitarea atribuţiilor ce îi revin”, se arată în Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern.

Ministerele, acuzate că sfidează Corpul de Control

Printre motivațiile schimbării totale a reglementărilor legale de funcționare a instrumentului de control al premierului se numără și refuzul entităților publice controlate de a pune la dispoziția structurii de control a datelor, documentelor sau informațiilor care vizează obiectivele controlului ori punerea la dispoziția structurii de control a acestora, cu întârziere, aspecte care generează vulnerabilități cu privire la identificarea, cu operativitate a disfuncţionalităţilor din administraţia publică. ”Pentru a răspunde obiectivelor Strategiei Naționale Anticorupție  2016-2020, cu termen de implementare imediat (finalul anului 2020) asumate de Guvernul României, se impune adoptarea, de urgență a unei soluții juridice care să stabilească cu mai multă precizie cadrul legal și structurii cu competențe specifice în verificarea activităților instituțiilor publice și a companiilor de stat din subordinea Guvernului, printr-un act normativ cu putere de lege, în vederea întăririi rolului acestei structuri, urmând ca, ulterior, în baza normei primare să fie adoptată și norma secundară de executare a acesteia”, se precizează în actul normativ adoptat de Guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
882 afisari

2 COMENTARII

  1. Cel mai bine faci ca Kim. Tragi cu tunul in ciuma rosie. Numa aia care nu te lasa sa dormi ai bagi direct in tun… Mama lor de bolsevici!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger