Referindu-se la ordonanța de urgență inițiată de ministrul Muncii, ce prevede intrarea „într-o formă de șomaj tehnic” și a unor bugetari, prim-ministrul Orban a invocat atât aspectul solidarității – a bugetarilor cu angajații din mediul privat, deja aflați într-o astfel de situație, cât și rațiuni epidemiologice, dată fiind criza provocată de noul coronavirus.
„Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații, toți trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală, sunt peste 1.500.000 de angajați din mediul privat, la care putem adăuga toți cei care au activități în cadrul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize și, din cauza asta, am hotărât – împreună cu ministrul Muncii și cu ministrul Finanțelor – să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți, printr-o formă de solidaritate, un mecanism pe care l-am gândit și din rațiuni epidemiologice, pentru a reduce riscul de răspândire, care e un mecanism simplu”, a declarat Orban, la începutul ședinței de Guvern de joi după-amiază.
Premierul a explicat, apoi, cum anume ar urma să se desfășoare lucrurile în cazul angajaților de la stat vizați de noua măsură propusă. „În instituțiile publice, angajații vor fi împărțiți, să spun, în jumate, pe fiecare birou, serviciu, direcție, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor – ministere, agenții, primării, consilii județene. Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile din lună (…) practic 10 zile lucrează și restul rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în șomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate. Practic, perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare, timp în care se manifestă virusul la persoanele care sunt infectate și în felul asta putem să și diminuăm răspândirea virusului. Pe de altă parte, această procedură urmând să asigure funcționalitatea instituțiilor, asigurarea serviciilor către cetățenii români, cu atât mai mult cu cât am adoptat Ordonanța prin care toate instituțiile publice au obligația de a comunica online cu cetățenii, cu companiile, cu partenerii”, a susținut șeful Executivului.
Vrem solidaritatea parlamentarilor a celor cu pensii speciale a presedintelui tarii cu cei de la privat