AcasăNewsOrban instaurează dictatura

Orban instaurează dictatura

Proiectul de lege elaborat de PNL este departe de a preveni sau de a reduce efectele epidemiei de Coronavirus. Liberalii n-au învățat nimic în cele două luni de criză prin care trecem. Încă sunt convinși că pot pune virusul pe fugă prin soluții politice. Nu sunt specialist, pentru a mă pronunța, dar datele furnizate de Institutul Național de Statistică arată că numărul total al decedaților din martie-aprilie 2020 este mai mic decât cel din aceeași perioadă a anului 2019. Or, asta înseamnă că deși coronavirusul făcea ravagii printre noi, tot am murit mai puțini decât cu un an înainte. Sigur că PNL și Iohannis vor spune că prin măsurile luate de ei s-a redus simțitor numărul. Poate. Nu sunt sigur. A fost mai mult o chestiune de raportare a deceselor.

Cred, mai degrabă, că numărul de decedați totuși mare în comparație cu țările din Europa Centrală și de Est, unde restricțiile au fost mult mai lejere, îl ajută Iohannis să mențină controlul pe care și l-a dorit de multă vreme. Pare a fi un pretext construit, aș zice, pentru a-și exercita puterea în mod discreționar.

Cacealmaua relaxării

Decretul de instituire a stării de urgență pentru 30 de zile, apoi continuarea acesteia încă o lună, le-a oferit ocazia să cumpere timp pentru a se ajunge la situația de azi.Și Iohannis și Orban știau, însă, că lucrurile nu puteau continua așa la nesfârșit. Nemulțumirile create în rândul populației prin restrângerea unor drepturi, amenzile exagerat de mari în raport cu veniturile și aplicarea lor abuzivă plus ordonanțele militare care impuneau reguli pentru unii, iar celorlalți le ofereau o mare lejeritate, au dus la formarea unei tensiuni sociale puternice. Apoi, starea de urgență devenise caducă în multe localități din țară fără a se lua vreo măsură de încetare, iar ei i se adăuga lipsa unor măsuri concrete de redresare a economiei. Sub pretextul unei relaxări, Guvernul Orban a venit cu acest proiect de lege prin care propune încetarea stării de urgență și înlocuirea ei cu starea de alertă. La prima vedere, ai spune că e mai bine. În realitate, nu e bine deloc. E chiar mai rău decât ce a fost până acum.

După bunul plac

Cât de ușor diminuează Iohannis rolul Parlamentului

Specialiști în Drept denunță deja șmecheria pusă la cale. Până acum, țara era condusă prin ordonanțe militare. Din momentul aprobării proiectului de lege acestea vor fi înlocuite cu ordine sau regulamente sau declarații ale premierului. În vreme ce decretul prezidențial, starea de urgență și ordonanțele militare pot fi atacate la Curtea Constituțională, ordinele lui Ludovic Orban și deciziile sau regulamentele autorităților locale și centrale, nu. Starea de alertă se instaurează prin declarație a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, aprobată de premier. Ca atare, nu va exista nicio hotărâre de guvern, ordonanță, decret sau lege care să fie supusă dezbaterii sau aprobării parlamentare. Nefiind o lege sau o ordonanță, nu va intra în competența Curții Constituționale o preupusă judecare a acesteia. Și nici în contencios administrativ nu se va putea deschide vreo acțiune, pentru că nu este vorba de vreo hotărâre de guvern. În felul acesta, lui Orban i se dă mână liberă să stabilească ce vrea, după bunul plac, fără a exista riscul de a fi contestat de cineva.

Complice prin inacțiune

Marcel Ciolacu, dușman al propriului popor

Bineînțeles că nu este inițiativa premierului. Mai degrabă face parte din planul lui Iohannis de a pune stăpânire pe România. Ne putem trezi cu cele mai halucinante decizii luate, cu destituirea incomozilor pentru Putere, cu un număr mare de șomeri, cu hotărâri arbitrare, cu reglementări care nu au legătură cu repornirea economiei, cu favoritisme pentru marea familie liberală care chițăie de foame, cu numiri în posturi pentru ca PNL să-și achite datoriile și lista abuzurilor care se pot face este nesfârșită. Singura cale de a evita acest dezastru este ca PSD să nu aprobe proiectul de lege în Parlament. Slabe speranțe, însă, pentru că social-democrații deja au anunțat că vor vota în favoarea acestuia. Oricine și oricât ar comenta că gestul are în vedere o atitudine responsabilă față de România, după cum răscolește Ciolacu eterul, rolul acestuia în fruntea partidului este evident. Va fi o dictatură la care Ciolacu este complice prin inacțiune.

author avatar
Valentin Boeru
3.339 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger