AcasăNewsOrban, făcătura unei guvernări

Orban, făcătura unei guvernări

De câte ori apare, Ludovic Orban vorbește despre redresarea economică a României. De șapte luni, de când a fost înscăunat la Palatul Victoria, o ține langa cu proiectele pe care liberalii vor să le dezvolte. Până să ajungă la guvernare, aveau zeci, dacă nu chiar sute de alte proiecte, dar social-democrații le făceau zile negre în Parlament. Asta susțin ei. După ce polii de putere s-au inversat și au ajuns la ocârmuire, tot PSD este de vină pentru că, în comisii, le trântesc sau le blochează proiectele. Poate că ar fi fost de crezut dacă voci autorizate din comisiile repective nu ar fi spus adevărul. Liberalii mint de îngheață apele, n-au venit cu niciun proiect.

Și la „Orban 1”, și la „Orban 2”, premierul a venit cu proiecte. Nu le-a văzut nimeni, pentru că nu existau nici atunci, și nici acum. Erau doar cuvinte rostite în gol, ca să aibă televiziunile cu ce-și umple știrile de seară. În fața camerelor, vocea lui, asortată cu morga pe care și-ar vrea-o imperială, dă bine. Când ieși în stradă, șoc. Nimic din ceea ce a spus nu se regăsește. Fake news. Ca și Orban.

Basmele de seară scrise de consilieri

Guvernul lucrează pentru o țară care nu-l mai vrea

Obiectivul lui ar fi ca în maximum cinci ani România să depăşească valoarea medie a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor la nivel european, iar în următorii doi ani să fie lansate majoritatea proiectelor necesare pentru dezvoltarea economică. Este ceea ce a declarat astăzi. De ce vorbește de proiecte pe cinci ani, în condițiile în care nu se știe dacă mai apucă toamna, este un mister. La fel cum poate fi și o bătaie de joc la adresa tuturor. Guvernarea lui, în fapt o făcătură, tocmai pe așa ceva s-a bazat. Pe turnat povești pe termen lung, pe intonat generalități valabile oricând și pe promisiuni. Cât mai multe. Să depășim valoarea medie a PIB pe cap de locuitor la nivel european? Atât de puțin? Doar atât poate? Putea să spună că vom depăși valoarea aceea la nivel mondial. Nu era greu, înlocuia doar un cuvânt și fanii lui, la fel de puțintei la minte, l-ar fi idolatrizat instantaneu. În următorii doi ani se vor lansa proiectele pentru relansarea economică. Cuvintele îi aparțin. Bine. Și cele despre care a vorbit până acum unde sunt? Că tot cu relansare erau, cu revenire la starea de normalitate, cu reducerea șomajului, cu locuri de muncă noi, cu suținerea micilor afaceri. Sau astea intră într-un capitol nou al basmelor de seară, la care lucrează consilierii lui?

Liber la jaf

Preț de vânzare? Cât poți să umfli!

Ce a realizat Ludovic Orban până în prezent? A trecut printr-o moțiune de cenzură care l-a eliminat din joc. A fost reinvestit grație lui Iohannis și a unui PSD care nu-și cunoaște rolul. Același PSD care l-a dat jos. A amețit de cap o țară întreagă cu lupta lui împotriva epidemiei de coronavirus. Culmea este că la televizor se vedea cu totul altceva. A fost complice la ordonanțele militare care au blocat complet economia. A dat frâu liber jafului la adăpostul stării de urgență. Apoi a avut nevoie de starea de alertă pentru că jecmăneala încă nu se terminase. Guvernarea lui s-a bazat pe afaceri cu măști de protecție și echipamente medicale, pe protejarea intereselor străine, a firmelor prietene cu liberalii. Pentru asta a avut nevoie de oameni de încredere, care au primit mână liberă să-și aducă în posturi cheie rudele, prietenii, vecinii, nepoții, soțiile sau amantele. S-au umplut ministerele și agențiile de ospătari, coafeze, patroni de cârciumi și cântăreți în propriile birturi. Toți pe funcții de top, căci nu veneau degeaba. Experiență în conducere? Cam câtă a dovedit și Ludovic Orban de când domiciliază politic la Palatul Victoria.

Aceleași vorbe ruginite

De câte cafele băute la terasă este nevoie pentru relansarea economiei?

Până în prezent, relansarea economiei care îi umple gura când o recită înseamnă doar deschiderea teraselor, a parcurilor și apropiata deschidere a sălilor de fitness și mall-urilor. Niciun analist economic serios n-ar risca să prevadă o creștere economică din băutul cafelei la terasă, însă Orban e convins că este un succes al guvernării lui. Vorbește de investiții în infrastructură și de fructificarea oportunităţilor pe care le are România pentru a genera o dinamică economică fără precedent. Păi asta o spune de șapte luni, fără a avea vreun rezultat. Singura oportunitate pe care a fructificat-o a fost exportul de cetățeni pe plantațiile europene. Cât a câștigat România de aici? Cam câștigă păstrându-l pe Orban la guvernare pentru a ne minți în continuare. Și pentru a ne amuza, dacă mai avem putere, de penibilul în care scaldă zilnic.

author avatar
Valentin Boeru
1.010 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger