AcasăNewsOrban a decis: Nem imigrantilor!

Orban a decis: Nem imigrantilor!

Indiferent cum, premierul maghiar este decis sa-si puna in practica obsesia anti-migratie

8,3 milioane de alegatori au fost chemati, ieri, la urne, pentru a raspunde la intrebarea: ”Doriti ca Uniunea Europeana sa decreteze o relocare fortata a cetatenilor non-maghiari in Ungaria, fara aprobarea parlamentului maghiar?”.

Indiferent cum, premierul maghiar este decis sa-si puna in practica obsesia anti-migratie

Ungaria a organizat, ieri, referendumul privind cotele obligatorii de emigranti stabilite de UE, sectiile de votare s-au deschis la ora 6 si s-au inchis la ora 19. Potrivit premierului Viktor Orban, mesajul catre Bruxelles trebuia sa fie ”clar”: dupa o campanie masiva a guvernului maghiar in care li se cerea cetatenilor sa nu ”riste viitorul Ungariei”, toate sondajele indicau un ”Nu” pentru relocarea migrantilor pe teritoriul maghiar. ”Emigratia? O otrava pe care nu vrem s-o inghitim”, declara inainte vreme Orban. Sambata, pentru a mobiliza tabara ”Nu”, Viktor Orban a estimat ca maghiarii au ”datoria” sa ajute guvernul sa combata deciziile ”elitei din Bruxelles”. ”Cu acest referendum, vom putea trimite un mesaj fiecarui european, sa aratam ca depinde de noi, cetatenii europeni, sa aducem UE pe calea ratiunii, intr-un efort comun, sau sa o lasam sa se dezintegreze”, a spus acesta, avand majoritatea presei maghiare de partea sa. Ultimele sondaje estimau o participare la urne de 45-54%, in conditiile in care, pentru ca scrutinul sa fie validat, numarul voturilor exprimate trebuie sa reprezinte cel putin 50% din prezenta la urne. Ieri, Oficiul Electoral National din Ungaria a anuntat ca la orele pranzului (ora locala 13) 23,56% din alegatori au votat in cadrul referendumului. La Budapesta, rata de participare a fost de 21, 31%.

Inca un dus rece pentru Europa

De partea sa, Comisia Europeana a subliniat ca acest scrutin nu va avea nici un impact juridic asupra angajamentelor adoptate. ”Tarile membre au responsabilitatea legala sa aplice deciziile luate”, a amintit comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos. Dar, in practica, planul de repartizare a 160.000 de solicitanti de azil intre cele 28 de state membre, adoptat in urma cu un an, a ramas doar pe hartie, doar cateva mii de persoane fiind relocate. Rezultatul referendumului, a prevenit Zoltan Kovacs, purtator de cuvant al guvernului, ”va decide maniera in care guvernul maghiar va aborda viitorul Europei, institutiile europene, protocoalele puse in practica in ultimii ani”. Insa liderii europeni se tem ca acest referendum va insemna inca o lovitura adusa UE, deja clatinata de socurile crizei migratorii si Brexitului. ”Daca referendumurile sunt organizate pe fiecare decizie a ministrilor si a Parlamentului European, autoritatea legii este in primejdie”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Insa Viktor Orban nu a dat inapoi. Dupa ce a iesit din sectia de votare, premierul a declarat: ”Intotdeauna este de preferat un referendum valid decat unul invalid, dar consecintele legale vor fi puse in aplicare”, adica va fi creat un ”cadrul legal” pentru a pune in practica rezultatele referendumului. Un succes al taberei ”Nu” il va trimite pe Viktor Orban spre un al treilea mandat consecutiv, in 2018. Partidul lui Orban, Fidesz, se afla la guvernare din 2010, avand un singur rival real, partidul de extrema dreapta Jobbik.

author avatar
Tudor Borcea
258 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger