AcasăNewsOrasul Tianjin zguduit de explozii gigantice

Orasul Tianjin zguduit de explozii gigantice

Zona portuara din Tianjin s-a tranformat in iad

Cel putin 50 de persoane au fost ucise, iar alte cateva sute au fost ranite ca urmare a doua explozii uriase in zona industriala din Tianjin (nord-est). Deflagratiile s-au produs la un depozit unde erau stocate substante periculoase.

Zona portuara din Tianjin s-a tranformat in iad

Exploziile au avut loc la un interval de 30 de secunde una fata de cealalta. Agentia China Noua a indicat ca prima explozie a echivalat cu detonarea a trei tone de TNT (2,3 pe scara Richter) iar a doua cu 21 de tone (2,9 pe scara Richter). Deflagratiile au fost atat de puternice incat au putut fi observate din spatiu iar unda de soc a  fost resimtita pe o raza de cativa kilometri.

Mingi de foc uriase

Potrivit unui bilant provizoriu, 50 de oameni si-au pierdut viata iar 700 au fost ranite, din care 66 sunt in stare critica. Exploziile au avut loc la ora locala 23.30, mingi de foc uriase avand o suta de metri inaltime, ridicandu-se deasupra orasului Tianjin, unul din cele mai mari din China, indica AFP. Potrivit mass-media chineza, exploziile au avut loc intr-un depozit din zona portuara unde o nava incarcata cu materiale explozibile a luat foc. Presedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut sa se faca ”toate eforturile posibile pentru a se veni in ajutorul victimelor”. Elementul declansator al sinistrului nu a fost, deocamdata, identificat. Situat la 140 kilometri de Beijing, Tianjin numara aproximativ 15 milioane de locuitori si este unul din principalele porturi ale Chinei, insa respectarea normelor de securitate in complexele industriale ramane o problema in aceasta tara. Pentru a face economii, patronii ignora aceste reguli si corup inspectorii insarcinati cu siguranta si protectia muncii.

Lista produselor care au stat la originea catastrofei

Internautii chinezi au publicat pe Twitter lista produselor periculoase care au explodat intr-un cocktail mortal: gaze comprimate si lichefiate, lichide inflamabile (acetat de etil), materiale solide inflamabile, materiale spontan inflamabile in contact cu umiditatea (sulf, nitroceluloza, carbura de calciu), oxidanti si pedoxizi organici (nitrat de potasiu, nitrat de sodiu), produse chimice toxice (cianura de sodiu), produsi corozivi (acid fosforic, soda caustica). Echipe specializate in produse toxice au fost trimise la fata locului. Ieri, zona sinistrului arata ca un teatru de razboi: mii de automobile carbonizate in aria portuara, cladiri devastate, infrastructura distrusa.

author avatar
Tudor Borcea
318 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger