AcasăNewsOrasul natal al lui Muammar Gaddafi a devenit sanctuarul ISIS

Orasul natal al lui Muammar Gaddafi a devenit sanctuarul ISIS

Cladirile pe care le-a ridicat Gaddafi sunt acum scoli religioase ale ISIS

Sirta, orasul natal si fief al fostului dictator libian timp de patru decenii, a devenit de un an sanctuarul din Libia al gruparii Statul Islamic, la nici trei sute de kilometri de o Europa ingrijorata de aceasta amenintare.

Cladirile pe care le-a ridicat Gaddafi sunt acum scoli religioase ale ISIS

Din iunie 2015, drapelul negru al ISIS flutura pe cladirile publice din Sirta, oras portuar unde maini si capete sunt taiate in piata publica, informeaza 20 Minutes. ”Viata civila a disparut iar sentintele pe care le vedem la televiziunile din Siria si din Irak se aplica locuitorilor din Sirta”, a declarat pentru AFP un consilier municipal ales inainte de venirea jihadistilor. El a denuntat si indiferenta autoritatilor libiene fata de calvarul celor 180.000 de locuitori ai orasului, aflat la 450 km de Tripoli. ISIS a transformat orasul in baza de antrenament a jihadistilor libieni si straini. Europeni se tem ca, impreuna cu portul si aeroportul orasului, Sirta sa nu devina o rampa de lansare pentru viitoare atacuri. Gaddafi a vrut sa faca,  fara succes, din orasul sau natal un pol politic, unde a incercat sa instaleze guvernul si parlamentul, ridicand sali de conferinte gigantice, unde a fost semnata crearea Uniunii Africane, in 1999 si acum transformate in ”scoli religioase” ale ISIS.

Un consilier militar rus, ucis in Siria

Jihadistii ISIS au atacat, luni, cu mortiere o garnizoana militara a armatei siriene, ranind mortal un ofiter rus, informeaza Sputnik, citand un comunicat de ieri al ministerului rus al Apararii. ”Consilierul se afla in misiune pentru a-i familiariza pe militarii sirieni cu folosirea noilor arme livrate in cadrul contractelor interguvernamentale in domeniul cooperarii militare si tehnice”, se arata in comunicat. Ofiterul rus a fost decorat post mortem.

Seful ISIS in Yemen a fost ucis de o drona

Comandantul bransei yemenite a Statului Islamic, Jalal Baleedi, a fost ucis intr-un atac cu drone americane, potrivit unor martori oculari, informeaza Radio Canada. Baleedi se afla intr-o masina, impreuna cu doi locotenenti, intre orasele Zinjibar si Shaqra (sud). Totodata, in atac si-a pierdut viata si un lider Al-Qaida.

Jihadisti arestati in centre de refugiati in Germania

Politia federala a arestast, ieri, in urma unor perchezitii in Berlin si in alte regiuni, doi algerieni suspectati ca se afla in contact cu ISIS, in timp ce alti doi algerieni sunt cautati. Cei patru sunt suspectati, potrivit anchetatorilor, ”de pregatirea unor acte grave ce amenintau securitatea statului”. Politia  a precizat ca acestia locuiau in camine de refugiati, potrivit purtatorului de cuvant Stefan Redlich.

author avatar
Tudor Borcea
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger