AcasăNewsOrașul în care românii riscă să se îmbolnăvească din cauza celei mai...

Orașul în care românii riscă să se îmbolnăvească din cauza celei mai mari poluări

sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Ultimul raport al Agenției Europene de Protecție a Mediului, ce poate fi consultat AICI, scoate la suprafață o informație alarmantă pentru ieșeni: aceștia respiră zi de zi cel mai poluat aer din România, în ultimii doi ani aici fiind înregistrate cantități alarmante de particule fine sau PM2,5. Dacă cel mai toxic oraș este capitala Moldovei, depășind până și Bucureștiul, cel mai curat aer din țara noastră poate fi respirat pe malul Dunării, în municipiul Galați, situat pe locul 21 la nivel european.

Dat fiind că poluarea duce la apariția unor grave probleme respiratorii și nu numai, poluarea fiind o problemă cu care se confruntă marile aglomerări urbane, în anul 2021, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca nivelul maxim de particule să fie până în 5 unități pe metrul cub. Mai mult, cu scopul diminuării acestui pericol nevăzut, Uniunea Europeană a pus la dispoziție fonduri cu scopul modernizării transportului public și realizării infrastructurii necesare pentru stimularea transportului alternativ, însă nu toate autoritățile locale au fost capabile să depună proiecte pentru a beneficia de banii nerambursabili.

Astfel, cel mai poluat oraș al țării, Iașul, condus de liberalul Mihai Chirica, a pierdut anul acesta șansa de a realiza în orașul reședință de județ piste de biciclete, din cauza faptului că nu a depus proiectul la timp. Totodată, la Iași, autoritățile publice s-au axat pe achiziționarea în ultimii ani a mijloacelor de transport public la mâna a doua, în detrimentul autobuzelor și tramvaielor noi și prietenoase cu mediul înconjurător. Nepăsarea administrației în ceea ce privește poluarea s-a remarcat și prin decizia edilului Mihai Chirica de a renunța la programul „Vinerea Verde”, prin care ieșenilor li se oferea posibilitatea ca o dată pe săptămână să circule gratuit cu autobuzele și tramvaiele, fiind încurajați astfel să renunțe la mașinile personale. Măsura era binevenită și din perspectiva descongestionării traficului, având în vedere că orașul din Inima Moldovei este sufocat zi de zi de ambuteiaje pentru diminuarea cărora nu s-au identificat încă măsuri concrete din partea administrației locale.

Dacă în România cel mai toxic aer pentru populație este la Iași, la nivel european cel mai poluat oraș este Slavonski Brod, din Croația. În contrapondere, cel mai curat aer din Uniune este respirat în orașele Faro, din Portugalia, și Umea și Uppsala, din Suedia.

author avatar
Andrei Coman
598 afisari

6 COMENTARII

  1. „cel mai curat aer din țara noastră … în municipiul Galați”

    pt. ca GL pe 4 roti s-au mutat in Bucuresti!

  2. Cu studiile astea, treaba sta cam asa: „Garbage in – garbage out”. Pe romaneste ar fi ca rahat bagi, rahat scoti. Statiile de masurare a noxelor au fost montate in zone care, intre timp, au ajuns sa fie noduri rutiere, unde masinile merg bara la bara ore intregi in cursul zilei. Mai adaugam la acestea faptul ca statiile de masurare au aproape 20 de ani, iar o parte din ele sau aparatura ce o contin s-au defectat si aveti un tablou clar al „marii poluari” din orasul Iasi. Pun pariu ca atunci cand va fi sa iasa la pensie un politruc al municipiului Iasi, i se vor acorda compensatii pentru ca a trait in mediu ultrapoluat.

  3. 1. Tot mai multi ieșeni au masini, cazane pe motorina.
    2 Tot mai mulți țărani de VS, BT, SV, NT, BC, VN, GL se muta la oraș în Iași. Au permise din pisda ma-si și cazane pe motorina.
    3. Tot mai mulți raketi cu numere de MD și UA cumpăra cu valize de bani negri apartamente în Iași și rămân. Ăștia au cazane SUV pe motorina.
    4. După ’90, Iașul a avut tot timpul cele mai tâmpite și corupte conduceri (la primărie și CJ) din țară. Calea ferată și traficul greu pe 3 DN traversează orașul și ei n-au făcut nimic. S-a luat șpagă cu puscarie pe managementul traficului si rezultatele se vad in blocajul intersectiilor si marilor bulevarde. Se construiește haotic și fără respectarea normelor de mediu. Și ar mai fi…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger