AcasăNewsORA DE IARNĂ 2022. La noapte, ceasurile se dau înapoi cu o...

ORA DE IARNĂ 2022. La noapte, ceasurile se dau înapoi cu o oră / HARTA țărilor care nu mai schimbă ora

ora de iarnaORA DE IARNĂ 2022. La noapte, ceasurile se dau înapoi cu o oră / HARTA țărilor care nu mai schimbă ora

România trece la ora de iarnă în acest weekend, 29 – 30 octombrie. Mai exact, fix în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasul se dă înapoi cu o oră.

Practic, ora 04.00 devine ora 03.00, motiv pentru care duminică ziua va avea 25 de ore în loc de 24, cea mai lungă din an.

Practic, din acest weekend se revine din nou la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară, idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, încă din anul anul 1784.

UE ar vrea să renunțe la ora de iarnă

Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens, cu toate că există o serie de discuții si directive europene în acest sens.

În 2022, 76 de țări respectă schimbarea orei, majoritatea în Europa și America de Nord. Cu toate acestea, nu mai puțin de 106 țări din lume nu o aplică, majoritatea dintre ele din Asia și Africa. Dintre acestea, 65 de țări care inițial adoptaseră schimbarea orei au revenit între timp asupra măsurii, din diverse motive. Printre acestea se află Turcia și Rusia.

În 2011, președintele rus de atunci, Dmitri Medvedev, a anunțat încetarea schimbării orei, măsură care era menită să facă economie de energie. Turcia a renunțat la trecerea de la ora de vară la ora de iarnă în septembrie 2016.

author avatar
Andreea Vlad
366 afisari

5 COMENTARII

  1. Nu este nici o trecere la ora de iarnă ci revenirea la firesc. Amiaza sau ora 12 este mijlocul zilei cînd soarele este cel mai sus pe cer. Cu minute mai multe sau mai puține, depinde de meridian, amiaza este după „ora de iarnă”.
    Treaba cu ora de vară nu are nici o noimă decît zăpăcirea noastră.

  2. parca nu ar exista JUMATATEA DE ORA!
    (sau,daca va place:
    mai multe schimburi de ora pe an,
    se poate face si asta!)

  3. Tot anul am vietuit pe ora de iarna. Ma simt excelent. Pot s-o schimbe si cu 3 ore, nu ma afecteaza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger