AcasăNewsOprescu: "Distrugerile in urma protestului se intind pe 6 kilometri, de la...

Oprescu: „Distrugerile in urma protestului se intind pe 6 kilometri, de la Universitate la Tineretului”

Primarul Sorin Oprescu a mers, duminica noapte, la finalul protestului, pe strazile din centrul Capitalei, el declarand ca distrugerile se intind pe sase kilometri, de la Piata Universitatii la Parcul Tineretului.

Edilul Capitalei a spus ca protestatarii au ajuns la vandalizari, in Centrul Istoric fiind smulse pietre din pavaj. De asemenea, au fost smulse cabluri, fiind semnalate defectiuni in zona Pietei Unirii. Sorin Oprescu a precizat ca primul raport privind pagubele produse in urma protestelor il va primi la ora 5.30.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat comandament de urgenta, luni, de la 9.00, pentru a evalua pagubele in urma protestelor si a dispune masurile care se impun. La comandamentul de urgenta, care are loc la sediul municipalitatii, sunt asteptati sa participe reprezentanti ai operatorilor de salubrizare, ai Enel, ai detinatorilor de utilitati si ai constructorilor de drumuri.

Sorin Oprescu a reluat apelul la calm, la intelegere si la comportament civic, sustinand ca lucrurile pot fi rezolvate si fara violenta. Si la inceputul protestului de duminica, primarul Sorin Oprescu a facut un apel la calm, sustinand ca organizatorii pot veni oricand la Primarie sa ceara autorizatie pentru actiunile lor.

Totodata, reprezentantii Jandarmeriei au facut apel la calm, sustinand ca violentele inregistrate sambata si duminica in Bucuresti sunt regretabile. Si Transparency International Romania a condamnat violentele, indiferent din ce parte au aparut in manifestarile de strada din Bucuresti si a facut apel la manifestanti sa se abtina de la orice acte violente, care trebuie evitate cu orice chip pentru a nu degenera.

Protestul din Piata Universitatii s-a incheiat duminica noapte, dupa aproape 12 ore.

Aproximativ 30 de protestatari ramasi la Piata Universitatii duminica noapte, dupa ora 24.00 si dupa ce majoritatea manifestantilor au plecat spre Piata Unirii, unde au avut loc incendieri si vandalizari, au fost incercuiti de un cordon de jandarmi.
Ulterior, jandarmii i-au luat pe acestia din zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura si i-au dus la dubele aflate in Piata Universitatii.

Circulatia pe bulevardele Nicolae Balcescu si I.C. Bratianu, zona care leaga Piata Universitatii de Piata Unirii si unde au avut loc ciocniri intre manifestantii violenti si jandarmii care au intervenit pentru mentinerea ordinii, a fost reluata. Pe strada au ramas in urma protestului pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torte si de la tuburile de gaze lacrimogene, precum si mobilier stradal devastat. Cateva masini ale companiilor de salubrizare au iesit in zona pentru a curata strazile.

Protestul de duminica din Piata Universitatii, inceput in jurul orei 14.00, sub sloganul „fara violenta”, a degenerat odata cu lasarea intunericului, cele mai violente ciocniri fiind pe Bulevardul I.C. Bratianu si in fata magazinelor Unirea si Cocor, unde au fost incendieri si vandalizari.

Spatii comerciale din zona Unirii au fost vandalizate, cel mai afectat fiind un magazin de telefonie mobila, de unde s-au furat aparate si alte accesorii. Totodata, magazinul alimentar din spatele complexului comercial Unirea a fost vandalizat, geamuri de la case de schimb valutar au fost sparte, iar un chiosc de ziare a fost incendiat, focul fiind stins de pompieri si jandarmi, cu tunuri cu apa.
Actele de vandalism s-au inregistrat dupa ce jandarmii au reusit indepartarea din zona Pietei Universitatii a unor protestatari violenti, care au aruncat cu pietre si au facut gesturi obscene catre fortele de ordine.

Persoanele ridicate de jandarmi in timpul protestelor violente au fost identificate, in functie de inregistrarile video urmand sa se stabileasca ce fapte a savarsit fiecare, politistii facand apel la proprietarii magazinelor sau masinilor vandalizate sa depuna plangere in zilele urmatoare, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Diana Sarca.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat, duminica noapte, ca 40 de agresori au fost identificati si dusi la sectiile de politie. Agresorii au atacat fortele de ordine cu pietre si mobilier stradat si au incendiat mai multe obiecte, in zona magazinelor Cocor si Unirea.

In urma protestelor de duminica din Capitala au primit ingrijiri medicale 51 de persoane, 19 au fost duse la spital, dintre care patru jandarmi, potrivit informatiilor de la SMURD si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. Din totalul victimelor, 16 au fost duse la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si la Spitalul Floreasca, iar trei la Spitalul de Oftalmologie, pentru suferinte provocate de gaze lacrimogene si alte substante.

Pompierii au intervenit pentru stingerea a patru incendii pana la ora 23.50. Zonele in care au fost incendii sunt pasajul Unirii, bulevardul Marasesti, magazinul Cocor si strada Halelor, unde a ars o masina, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Vasile Daniel.

author avatar
Ciprian Purice
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger