AcasăNewsOperatorii de turism critică noile restricții pentru accesul în România: „Anulează toate...

Operatorii de turism critică noile restricții pentru accesul în România: „Anulează toate eforturile de redresare ale industriei”

turismOperatorii de turism critică noile restricții pentru accesul în România: „Anulează toate eforturile de redresare ale industriei”

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) critică noile restricții anunțate de Guvern pentru limitarea extinderii noii tulpini Omicron a virusului SARS-CoV-2.

ANAT consideră că în ultimele două zile au fost zădărnicite eforturile de redresare ale industriei prin anunțarea intenției de a adopta noi reguli privind intrarea pe teritoriul României, care „nu numai că aruncă în aer orice predictibilitate, și așa precară, pe care o oferea lista semafor, dar lovește nemilos și cetățenii români care au înțeles importanța vaccinării și au contribuit până în acest moment la reducerea efectelor pandemiei, prin respectarea tuturor recomandărilor autorităților sanitare”.

Noile restricții îngenunchiază din nou turismul din România

Asociația consideră că lista semafor și-a demonstrat eficacitatea până în prezent, asigurând un echilibru funcțional între măsurile de prevenție și reducere a efectelor pandemiei și redeschiderea ramurilor economice cele mai afectare de restricțiile impuse de autoritățile sanitare.

„NU considerăm oportună tranziția de la lista semafor la împărțirea tărilor în funcție de poziționarea lor geografică, respectiv state UE versus state non-UE, acest lucru fiind pe de o parte profund discriminatoriu și pe de altă parte irelevant în contextul în care noua tulpină Omicron deja nu mai este endemică statelor Africane în care și-a avut originea”, precizează asociația într-un comunicat.

ANAT susțină că înțelege situația prin care trece România și întreaga lume și că a susținut mereu măsurile considerate benefice atât pentru sănătatea publică și pentru economie, dar ultima decizie pe care Guvernul vrea să o impună e pripită.

În opinia organizației de turism, o reevaluare a ultimilor modificări privind condițiile de intrare pe teritoriul României, fără a mai ține cont de situația epidemiologică din statele de origine sau de situația particulară a persoanelor care doresc să intre pe teritoriul național, ar putea duce la limita pierderile suplimentare provocate în economie de aceste decizii, pierderi înregistrate tot de industriile cele mai lovite de la începutul pandemiei.

Cu acest prilej, ANAT nu uită să repreșeze statului că a intervenit târziu în sprijinirea turismului și într-o proporție extrem de mică față de alte state europene de la care, România ia un exemplu doar în ceea ce privește măsurile restrictive sau punitive.

„În condițiile în care, spre exemplu, Egiptul are șase infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile, iar Belgia 1095, intreaga argumentație în favoarea schimbării listei semafor și a trecerii la restricționarea călătoriilor în funcție de regiunea geografică nu poate rămâne în picioare”, se precizează în comunicat.

ANAT cere restabilirea criteriilor de intrare în România

Mai mult decât atât, în condițiile în care în România conformarea voluntară în ceea ce privește vaccinarea este la un nivel redus, adăugarea de restricții pentru persoanele vaccinate nu va rezulta decât într-un declin și mai accentuat al campaniei de vaccinare, precum și în descurajarea persoanelor deja vaccinate să facă doza booster.

„Vă rugăm, de asemenea, să restabiliți criteriile de intrare in România pentru cetățenii care au schema completă de vaccinare, întrucât impunerea de restricții suplimentare pentru aceștia este un factor ce demotivează și poate întârzia sau chiar anula decizia de a se vaccina pentru persoanele care încă nu au făcut-o.

Vă rugăm, și pe această cale, să fiți de acord cu înființarea de puncte de testare în frontieră, pe fluxul de intrare în țară, în așa fel încât călătorii să nu mai fie obligați să facă testul în străinătate, ci la intrarea în România. Pentru a facilita cât mai mult întregul proces, testarea inițială ar trebui să se facă cu teste antigen, urmând ca un eventual rezultat pozitiv să fie confirmat cu test PCR în urmatoarele 24 de ore, timp în care persoana testată pozitiv ar face carantină la domiciliu. Testele rapide tip antigen sunt deja aprobate spre a fi folosite pentru depistarea elevilor pozitivi în școli, astfel că proiectul pilot ar putea fi extins și pentru accesul pe teritoriul României”, solicită ANAT Guvernului.

ANAT mai cere Executivului să modifice reglementarea privind programul restaurantelor în perioada sărbătorilor pentru ca românii să poată sărbători revelionul la ora 24:00, atunci când vine Anul Nou și nu la ora 21:00.

author avatar
Andreea Vlad
250 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger