AcasăNewsOperatiunea Bin Laden: Administratia Obama a avut limbarita

Operatiunea Bin Laden: Administratia Obama a avut limbarita

Administratia Obama a avut limbarita in operatiunea Bin Laden

O ploaie de critici s-a abatut asupa Casei Albe, acuzata ca nu stie sa pastreze un secret si ca pericliteaza operatiunile viitoare. Ministrul Apararii american si fosti responsabili ai CIA si-au exprimat regretul ca echipa lui Barack Obama a declarat prea multe in presa privind detaliile raidului contra lui Bin Laden si punand astfel in pericol securitatea agentilor din serviciile secrete.

Administratia Obama a avut limbarita in operatiunea Bin LadenDupa operatiunea din 2 mai asupra resedintei din Abbottabad a liderului Al-Qaida, fiecare zi a adus un nou set de informatii despre fortele speciale americane. In fata presei avide dupa detalii, responsabili americani, sub acoperirea anonimatului, au descoperit identitatea SEAL, ca fiind cea care l-a lichidat pe Bin Laden (ceea ce trebuia a ramana secret), au revelat utilizarea unui elicopter necunoscut pana atunci, au dezvaluit o ascunzatoare CIA in apropierea resedintei lui Bin Laden, ca si o sumedenie de detalii asupra documentelor gasite in casa acestuia. Ultima dintre ele: prezenta a numeroase filme porno in camera sefului Al-Qaida.

Pentru Michael Scheuer, fost agent CIA, scurgerile de informatii ale Administratiei Obama „au scapat de sub orice control”: „Informatiile asupra elicopterului invizibil, asupra ascunzatorii CIA, a obiceiurilor lui Bin Laden, asupra contactelor sale… Totul compromite viitoarele operatiuni” si le va face „mai dificile si probabil mai periculoase”, a estimat el.

Colonelul in retragere Roland Guidry, un veteran al fortelor speciale, a acuzat echipa lui Obama de „fanfaronada”, atunci cand a divulgat tacticile agentilor SEAL si informatiile despre hard-disck-urile descoperite la resedinta lui Bin Laden, ca si metodele sale de comunicare cu responsabilii Al-Qaida. „Securitatea operationala inaintea misiunii a fost superba, dar securitatea post-misiune a fost subreda”, a declarat el pentru National Journal.

Secretarul pentru Aparare, Robert Gates, un veteran CIA si fost director al Agentiei, si-a manifestat public iritarea, marturisind joi ca principalii colaboratori ai lui Obama, adunati la Casa Alba pentru a urmari operatiunea in direct, se angajasera sa nu dezvaluie detaliile acesteia. A doua zi, le destainuiau presei.

Robert Gates si-a manifestat ingrijorarea si fata de divulgarea unor secrete esentiale pentru securitatea nationala, a precizat purtatorul lui de cuvant Geoff Morrell. „Surse anonime care dezvaluie informatii secrete privind tacticile, pregatirea si echipamentul unitatilor secrete pun in pericol capacitatea noastra de a realiza operatiuni similare in viitor.”

Prima consecinta a scurgerilor: mecanismul de securitate care inconjura Navy Seals va fi schimbat, dupa ce unii dintre ei si-au exprimat temeri privind familiile lor.

author avatar
Adrian Patrusca
220 afisari
Zenville

Ultimele știri

Se răzbună vremea. Atenţionare meteorologică pentru Bucureşti! Cod galben de ploi şi vijelii. Zonele vizate

Meteorologii au emis duminică, 12 mai, o atenționare Cod galben de ploi, vijelii și grindină. Specialiştii de la ANM susţin că atenționarea vizează mai...

Cum vrea PSD să adune voturi de la fanii lui Florin Piersic. Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila, în vizită, la spital!

PSD-iştii Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila au mers în vizită la Florin Piersic (88 ani), internat la Spitalul Foişor din București. Şi au avut...
proger