AcasăNewsONG-urile „haiducești” au incendiat pădurile amazoniene – acuză președintele Braziliei, Jair Bolsonaro

ONG-urile „haiducești” au incendiat pădurile amazoniene – acuză președintele Braziliei, Jair Bolsonaro

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a acuzat miercuri organizaţiile nonguvernamentale că au incendiat intenționat pădurile amazoniene pentru ca să lezeze imaginea guvernului său. Adevărat sau nu, imaginea lui a suferit puteric, întrucât reţelele sociale sunt focare pentru reacţii de revoltă de pe întregul mapamond. Au stârnit indignare îndeosebi imaginile cu orașul Sao Paulo cufundat în beznă şi învăluit de nori groşi de fum.

Însă învinuirile pe care le aduce șeful de stat sunt „neargumentate”, iar specialiști în domeniul climatic şi de mediu le contrazic.  Mai mult decât atât, acuzele lui Bolsonaro au stârnit furie peste tot în lume, pe reţele sociale crescând reacţiile de alertă în privinţa periclitării Amazonului, regiune considerată plămânii planetei, intangibilă cândva, aici incendiile fiind rare mulțumită umidității ridicate. #Rugaţi-văpentruamazon a fost mesajul care a circulat cel mai intens pe Twitter miercuri, milioane de oameni împărtăţind pe relele sociale îmgrijorări cu privire la viitorul regiunii, scrie Reuters.

Cu un puternic efect de bumerang, comentariile lui Bolsanero riscă să accentueze criza în care se află guvernarea sa: să pună în pericol acordul comercial între UE şi Mercorsur şi să irite clienţi cheie ai afacerilor agricole. Bolsanero a declarat într-un live pe Facebook că „totul indică” faptul că ONG-urile „au dat foc” pădurii. Întrebat ce dovezi are, acesta a spus că el n-are „niciun plan scris”, documente şi că „nu aşa se procedează”.   Fostul ofițer militar a spus că tăierea guvernamentală a fondurilor pentru ONG-uri este unul dintre probabilele motive ale acțiunilor săvârșite de acestea. „Infracţiunile există. Aceşti oameni simt lipsa banilor”, a spus el. În scenariul desenat de șeful de stat din Brazilia, întrucât aceste organizaţii nu mai primesc bani, iar pun foc precum haiducii de altădată şi apoi filmează, pentru a crea probleme Brazilei şi „voievodului” său corupt.

Până la acest moment, Brazilia suferă de mai bine de 72 000 de izbucniri de incendiu stârnite în anul 2019, cu 84% mai multe decât pentru aceeași perioadă a lui 2018, iar peste jumătate dintre acestea sunt în zona amazoniană, conform Institutul Național de Cercetări Spațiale din Brazilia, afirmă cifrele informațiilor de ultimă oră ale The Guardian.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
821 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger