AcasăNewsOMV Petrom, investigata pentru actiuni tip ”cartel”

OMV Petrom, investigata pentru actiuni tip ”cartel”

OMV Petrom a intrat in vizorul Consiliului Concurentei. Compania este investigata, alaturi de alte firme de profil, pentru ca ar fi incalcat reglementarile privind concurenta.

Societatea OMV Petrom a recunoscut ieri ca primit un raport de investigatie de la Consiliul Concurentei, ca urmare a retragerii de pe piata a sortimentului Eco Premium, o benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb.  ”Pretinsa incalcare priveste o serie de actori importanti ai pietei de carburanti (se pare ca in dosarul investigatiei ar aparea si numele Lukoil, MOL, Agip si Rompetrol  – n.r.).  In conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de concurenta, sanctiunile maxime pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri (circa 440 milioane de euro – n.r.)”, se arata in raportul Petrom remis Bursei de Valori Bucuresti. Pe de alta parte,  directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, sustine ca retragerea benzinei a fost justificata economic. „In perioada pretinsei incalcari, Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piata romaneasca de carburanti. Decizia s-a bazat pe considerente de mediu si economice, tinand cont  de interesele consumatorilor”, a precizat  Mariana Gheorghe.

Pozitie de monopol

Petrom este suspectata de tendinte monopoliste inclusiv de presedintele Romaniei, Traian Basescu. ”Mie nu mi-a placut doamna directoare Mariana Gheorghe , iesita in plina campanie agricola sa spuna «Am marit pretul la motorina, desi a scazut pretul la titei pe plan mondial», cu explicatia «Pentru ca este cerere». Iar explicatia corecta era alta: nu, pentru ca aveti monopol, doamna Mariana Gheorghe, da? „, a spus Traian Basescu.

author avatar
Arpad Dobre
657 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger