AcasăNewsOmul de casa al lui Videanu, inhatat de DNA

Omul de casa al lui Videanu, inhatat de DNA

Lucian Duta ii datoreaza lui Videanu atat functiile publice, cat si multe dintre afacerile banoase in care a fost bagat

Fostul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a fost pus sub control judiciar de DNA pentru luare de mita, procurorii stabilind o cautiune de un milion de euro (4.500.000 de lei.  Omul de casa al lui Adriean Videanu este acuzat de patru fapte de luare de mita petrecute in perioada 2010-2012, cand se afla la conducerea CNAS, o institutie minata, care colcaie de afaceri dubioase.

Lucian Duta ii datoreaza lui Videanu atat functiile publice cat si multe dintre afacerile banoase in care a fost bagat

Lucian Duta, a carui aventura la CNAS a inceput in 2009 – numire facuta prin fax de ministrul interimar de atunci al Sanatatii Adriean Videanu,  ar fi  primit o spaga de aproape 9 milioane de euro de la reprezentantii a doua firme de software carora le-a asigurat semnarea si derularea unor contracte sau binecunoscutele acte aditionale extrem de banoase cu CNAS. Concret, Lucian Duta ar fi incasat dupa cum urmeaza:

–  5.000.000 euro, in legatura cu incheierea si derularea unui act aditional la contractul pentru realizarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania
– 2.400.000 euro pentru a sustine incheierea si derularea unui act aditional la contractul de mai sus

– 200.000 euro in legatura cu incheierea si derularea unui acord – cadru de servicii, avand ca obiect furnizarea solutiei informatice de implementare a Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate si interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat
– 1.000.000 euro in legatura cu incheierea si derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.
Anchetatorii mai sustin ca sumele de bani au ajuns la Duta fie in numerar (in mai multe transe), fie prin virament in contul unei firme pe care acesta o controla (prin operatiuni economice ce au la baza contracte fictive de prestari servicii). De asemenea, DNA a descoperit ca din banii virati in contul firmei controlate de Duta au fost efectuate o serie de plati in favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din tara si strainatate, precum si plati pentru achizitionarea un teren in mun. Bucuresti, intr-o zona rezidentiala exclusivista, pe care a fost emisa autorizatie de construire pentru P+4.

author avatar
Andrei Coman
486 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger