AcasăNewsOmul-cyborg, un vis, o realitate, un ajutor

Omul-cyborg, un vis, o realitate, un ajutor

În epoca vitezei, tehnologia se dezvoltă fără limite. Concomitent, apar tot mai multe șanse la o viață normală pentru persoanele cu dizabilități. Însă ce a construit un japonez depășește așteptările. Brooks Cybernic Treatment Center, din Jacksonville, Florida, este primul centru care a utilizat tehnologia unică de reabilitare neuromotorie dezvoltată de Sankai, IT-istul care readuce la viață speranțele moarte ale oamenilor paralizați.

Prescurtarea HAL vine de la Hybrid Assistive Limb. Vorbim despre un cyborg portabil, un gadget de ultimă oră care îi ajută pe suferinzii de cu distrofie musculară sau pe cei care au leziuni la coloana vertebrală să-și recapete mișcările, consolidându-și nervii și mușchii. Un exoschelet, asta este HAL, un costum ușor, cu articulații acționate de mici motoare electrice, care servesc ca mușchi mecanici. Se conectează la impulsurile nervoase emise de creier și în felul acesta reușesc să alimenteze musculatura.

Ajutor nesperat

Povestea Kristinei Sorensen a impresionat America, după ce CNN i-a prezentat cazul. Tăria, curajul și încrederea ei i-au convins pe cercetători că munca lor trebuie să meargă mai departe. Kristina a mers mai departe și a făcut-o chiar și după ce a rămas paralizată de la gât în jos. Avea doar 55 de ani când medicii i-au pus diagnosticul: sindromul Guillain Barre, o boală extrem de rară, care afectează sistemul nervos al organismului. Nu se aștepta să mai meargă vreodată. „M-a lovit de nicăieri. Eram bine, făcam exerciții fizice în fiecare zi, când brusc am început să simt furnicături în vârful degetelor. Apoi, afecțiunea a progresat și în doar câteva luni am rămas paralizată”, povestește Kristina.

Întâmplarea face ca Sorensen să audă despre cyborgul HAL tocmai în preajma unui eveniment important – era hotărâtă să meargă la nunta fiicei sale și nimic nu i-a mai stat în cale. La început, fiind pentru prima dată când folosea un exoschelet, abia se putea deplasa pe suprafețe plane. Însă, cu ajutorul unui fizioterapeut pregătit la Brooks Center, a putut să controleze „costumul”. „E atât de simplu. HAL se conectează la senzori care transmit semnale bio-electrice slabe de pe suprafața pielii, comunicând astfel intenția mea de a mă deplasa. Odată ce HAL primește aceste semnale, mă ajută la susținerea mișcărilor. Acum, mă pot deplasa singură din nou, fără niciun fel de ajutor”.

O piață în continuă dezvoltare

Oamenii de știință susțin că HAL îi ajută nu doar pe cei cu dizabilități locomotorii sau grav răniți în accidente. Până în 2050, conform Organizației Mondiale a Sănătății, vor fi peste două miliarde de oameni cu vârsta mai mare de 60 de ani, iar HAL poate înlătura fricile îmbătrânirii – alimentat de minți active, ar putea ajuta oamenii să rămână pe picioarele lor!

Compania de cercetare „Markets and Markets” notează că, având la bază astfel de aplicații cu un potențial uriaș, piața globală a exoscheletelor medicale va ajunge în următorii doi, trei ani la o valoare de peste 3 miliarde de dolari.

Creierul din spatele HAL este un nipon considerat cel mai mare dezvoltator de roboți din lume. Sankai este șeful companiei japoneze Cyberdyne (fondată în 2004) și spune că încă de la început viziunea sa a fost aceea de a crea „cyborgi portabili care pot interconecta omul cu mașina și informațiile”.

Azi, exoscheletele Sankai sunt utilizate de pacienți cu probleme de distrofie musculară din Japonia, Filipine, Germania și chiar Polonia, însă au potențial dincolo de domeniul medical, pornind de la salvare și asistență și ajungând la muncă brută într-o fabrică, ca să nu mai pomenim de divertisment. Dacă inițial toată munca de cercetare era centrată exclusiv pe utilizare militară, acum se lucrează pentru mai multe domenii. De exemplu, producătorul de automobile Ford folosește exoscheletele pe podelele fabricii pentru a reduce oboseala muncitorilor.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
203 afisari

1 COMENTARIU

  1. Femeia robot necesita ungere cu vaselina si ulei vascos intre picioare sa nu scartie rozeta!…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger