AcasăNewsOmul care a aruncat Turcia în haos pupă papucii “Sultanului”

Omul care a aruncat Turcia în haos pupă papucii “Sultanului”

Măsurile de izolare a populației în weekend ordonate de ministrul de interne Süleyman Soylu au provocat panică –mulțimi s-au năpustit  în magazine pentru a face provizii, fără a ţine cont de regulile de distanţare socială. Influentul Soylu,  un apropiat al lui Recep Erdogan și unul dintre oamenii-cheie ai guvernului de la Ankara, și-a prezentat demisia, cerându-i “iertare” președintelui, dar Erdogan a refuzat-o.

„Demisia ministrului nostru de interne nu a fost acceptată. El va continua să îşi îndeplinească funcţia”, a declarat preşedinţia turcă. Süleyman Soylu și-a turnat cenușă în cap după ce  vineri seară, Ministerul de Interne a luat prin suprindere milioane de turci anunţând intrarea în vigoare două ore mai târziu a interdicţiei de părăsire a domiciliului timp de 48 de ore în cele mai mari 30 de oraşe din ţară: “Fie ca naţiunea mea, căreia nu am vrut niciodată să-i fac rău, şi preşedintele nostru, căruia îi vor fi credincios toată viaţa, să mă ierte. A fost vorba despre o măsură luată de bună-credinţă, vizând să încetinească pe cât posibil răspândirea pandemiei în cursul weekendului. Părăsesc funcţia de ministru de interne pe care am avut onoarea să o îndeplinesc”.

Ministrul de Interne și-a turnat cenușă în cap, dar și-a salvat pielea

Totuși, chiar dacă Soylu şi-a asumat „întreaga responsabilitate pentru punerea în aplicare a acestei măsuri”, a mai subliniat că  măsura de izolare s-a derulat în cadrul „instrucţiunilor preşedintelui nostru”, Recep Tayyip Erdogan. O soluție de a-și salva pielea și mai mult decât atât –Erdogan nu a vrut să facă prea multe valuri îndepărtându-și un om de încredere. Soylu are relații bune cu ginerele său, Berat Albayrak, a doua figură puternică din guvern, și este principalul executant al tranzitului migranților la frontiera cu Uniunea Europeană. De altfel și presa pro-Erdogan a declarat  că decizia de demisie va „supăra națiunea”, în timp ce Partidul  pentru Justiție și Dezvoltare (AKP) favorit în rândul susținătorilor, a postat hashtagul “# Nu acceptăm demisia”.

Măsura de izolare a fost anunțată în ultimul moment și a făcut ca, în special la Istanbul și Ankara, 250.000 de  oameni panicați să se precipite în magazine pentru a face provizii. Drumurile din ambele orașe au fost blocate de mașini iar cozile lungi se formau în fața supermarketurilor și băncilor. Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a criticat “scurta notificare” a lui Soylu și s-a plâns că nu a fost informat în prealabil. Numeroşi opozanţi şi internauţi au denunțat modul în care a fost pusă în aplicare izolarea populaţiei, acuzând guvernul că periclitat viaţa a mii de persoane.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
507 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger