Este decizia Organizaţiei Mondiale de Sănătate după epidemia de Ebola, care a făcut aproape 2.000 de morți în Republica Domocrată Congo de anul trecut până acum.

“Este un eveniment rar care constituie un risc de sănătate la adresa altor state prin răspândirea unei boli la nivel internaţional şi care are potenţialul de a necesita un răspuns coordonat la nivel mondial. Riscul extinderii Ebolei în Congo şi în restul regiunii a rămas la un nivel foarte ridicat”, spune medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. Aceasta este a doua cea mai gravă epidemie de Ebola din istorie, după cea din 2014-2016. Ţările învecinate R.D. Congo – mai ales Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda şi Burundi – sunt în alertă maximă. OMS a făcut apel la ţările învecinate să sporească procedurile privind coordonarea riscului şi să ”fie pregătite pentru detectarea şi gestionarea cazurilor de peste graniţă”.
Ebola se răspândeşte prin contact direct cu sânge, vomă sau alte fluide corporale, este o boală extrem de contagioasă care se manifestă prin febră şi poate duce deseori la hemoragii interne extinse şi la deces.Urgența sanitară mondială este o măsură excepțională care a fost declarată până acum doar de patru ori în istoria de 71 de ani a OMS: în 2009 pentru gripa H1N1, în 2014 pentru poliomielită și pentru epidemia de Ebola care a făcut peste 11 mii de morți în trei state din Africa și în 2016 pentru Zika.