Cauta

OMS denunta antibioticele pe paine

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat cu privire la cresterea periculoasa a consumului de antibiotice in anumite tari dar si cu privire la subconsumul in alte regiuni, situatii care antreneaza emergenta ”superbacteriilor” mortale.

OMS cere marilor grupuri farmaceutice sa dezvolte o noua generatie de antibiotice

Raportul OMS se bazeaza pe date din 2015 colectate din 65 de tari si regiuni, date care arata o diferenta importanta a consumului, care variaza, spre exemplu, de la 4 doze zilnice definite (DDD) la 1000 de locuitori pe zi in Burundi, la peste 64 de DDD in Mongolia. „Aceste diferente indica faptul ca unele tari consuma probabil prea multe antibiotice, in timp ce altele ar putea sa nu aiba acces suficient la aceste medicamente”, a avertizat OMS. Antibioticele au fost descoperite in 1920, salvand zeci de milioane de vieti de la maladii precum pneumonia, tuberculoza sau meningita. Dar, de-a lungul anilor, bacteriile s-au modificat devenind din ce in ce mai rezistente la aceste medicamente. OMS a avertizat asupra acestui fenomen si a cerut marilor grupuri farmaceutice sa creeze noi generatii de medicamente capabile sa lupte impotriva ”superbacteriilor” rezistente. ”Supraconsumul si subconsumul de antibiotice sunt cauzele majore ale rezistentei antimicrobiene”, a subliniat Suzanne Hill, director al Departmentului pentru Medicamente si Produse Medicale Esentiale din cadrul OMS. Bacteriile pot deveni rezistente atunci cand pacientii utilizeaza antibioticele de care nu au nevoie sau nu isi termina tratamentul, dand bacteriilor o sansa de a supravietui si de a dezvolta imunitate. Dar rezistenta poate aparea atunci cand pacientii nu isi pot permite tratamentul complet sau nu au acces decat la medicamente de calitate inferioara sau contrafacute, a subliniat OMS. In Europa, consumul mediu de antibiotice se apropie de 18 DDD la 1000 de locuitori pe zi, in frunte cu Turcia (38 DDD). OMS recunoaste insa ca raportul este incomplet, din el lipsind Statele Unite, China si India.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version