AcasăNewsOmenirea sta pe un butoi de pulbere

Omenirea sta pe un butoi de pulbere

Atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA au schimbat intreaga lume, spun toti analistii militari. Atunci a pornit un razboi pentru a scoate din radacini terorismul global, un razboi care, daca vrem sa spunem adevarul,  era pregatit cu mult inainte de atentate si orientat catre talibanii din Afganistan.

La zece ani de la „cruciada” lui Bush, cum nefericit a catalogat-o chiar el, omenirea are infinit mai multe probleme. Fitilul palpaie pretutindeni. Vor sti politicienii si diplomatii marilor puteri sa-l stinga sau ii vor da „foale”? Mingea pare a fi acum nu la „primavara araba”, nici in criza financiara care inghite tari, ci in declaratul dar inca nerecunoscutul de toata lumea stat Palestina.

Vanatoarea de „vrajitoare”

Forte impresionante ale politiei americane cauta trei persoane care ar fi implicate intr-un posibil complot impotriva oraselor New York si Washington, la zece ani de la atentatele din 11 septembrie. Verificarile politiei celor doua metropole constituie un stres in plus, dupa ce presedintele Obama a cerut americanilor vigilenta maxima. Mai multi pasageri au fost evacuati, sambata, de pe aeroportul Dulles din Washington dupa descoperirea unui „obiect suspect” in incinta aeroportuara. Coletul era inofensiv, dar spaima a fost maxima. Patru persoane suspectate de pregatirea unui atentat terorist au fost arestate sambata seara la Goteborg, Suedia, dupa evacuarea catorva sute de persoane din cladirea Röda Sten, unde avea loc Bienala Artelor. Doi barbati au fost arestati si in Germania sub acuzatia ca ar fi planuit un atac terorist pregatit in Afganistan.

50 de soldati americani raniti in Afganistan

Un atentator sinucigas a detonat sambata un camion-capcana la intrarea intr-un avanpost de lupta al NATO in centrul Afganistanului, provocand ranirea a 89 de persoane, dintre care 50 de soldati americani. Talibanii au revendicat pe site-ul lor de Internet acest atac comis cu o zi inainte de comemorarea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie.

Noua era a „oamenilor puterii”

Premierul italian Silvio Berlusconi admite ca „primavara araba” e o revolta a oamenilor impotriva regimurilor care nu-i mai reprezinta, dar nu si in Libia. „La Tripoli, oamenii puterii au decis sa dea viata unei noi ere lasandu-l deoparte pe Gaddafi, care era iubit de popor”. Premierul din Guineea-Bissau, Carlos Gomes Junior, il asteapta pe Gaddafi „cu bratele deschise”, acuzandu-i pe occidentali ca vor sa fure si petrolul libian, dupa cel irakian.

Israelul, atacat la Cairo

Un eveniment dramatic s-a petrecut in cursul noptii de vineri spre sambata, cand personalul Ambasadei israeliene de la Cairo a fost evacuat de urgenta, cladirea fiind luata cu asalt de mii de protestatri. Comandouri egiptene si agenti de securitate israelieni au asigurat evacuarea cu un avion militar al personalului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a reafirmat angajamentul de pace fata de Egiptul, un aliat important pana la caderea regimului lui Mubarak. Mai ales ca la Cairo se va intalni Liga Araba ca sa discute sprijinul acordat palestinienilor pentru aderarea la ONU, iar presedintele palestinian Mahmoud Abbas se va intalni separat cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan. Cel care a expulzat recent pe ambasadorul israelian in Turcia, pe motiv ca Israelul nu si-a cerut scuze pentru omorarea celor noua turci care duceau ajutoare in Fasia Gaza.

author avatar
National
315 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger