AcasăNewsOmenirea, în pragul războiului! ONU avertizează Israelul să nu se joace cu...

Omenirea, în pragul războiului! ONU avertizează Israelul să nu se joace cu focul în Cisiordania!

Comunitatea internațională reacționează puternic față de intenția exprimată a Israelului de a ocupa Ierusalimul și Cisiordania. Teritoriile palestiniene sunt iar sămânță de scandal, doar că de data aceasta în regiune miroase tot mai tare a praf de pușcă. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit în regim de urgență și a oferit cea mai dură reacție dată vreodată: Israelul trebuie să înceteze cu anexarea Cisiordaniei! Și marile puteri din Europa avertizează Tel Avivul, iar Statele Unite ale Americii par să fi dat înapoi în a-l mai sprijini pe Benjamin Netanyahu.

Emisarul ONU pentru conflictul din Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, a avut cea mai puternică reacție cu privire la planurile ofensive gândite de Guvernul Netanyahu. Niciodată în istorie United Nations n-au mai tăvălit atât de tare Israelul, remarcă presa internațională, semn că tabla de șah din Orientul Mijlociu cunoaște o repoziționare a pieselor celor mai importanți jucători.

„Anexarea zonelor din Cisiordania ocupată reprezintă o încălcare foarte gravă a dreptului internaţional şi ar constitui o lovitură devastatoare pentru soluţia cu două state”, a avertizat emisarul ONU. O astfel de mutare din partea nesăbuitului Benjamin Netanyahu „ar închide uşa unei reluări a negocierilor şi ar ameninţa eforturile destinate să avanseze pacea în regiune şi eforturile noastre mai largi pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, a spus Mladenov.

În încheiere, emisarul ONU a făcut un apel către ceilalți membri ai „Cvartetului” (SUA, Rusia și UE) să se implice în eforturile internaționale de a stopa viitoarea ofensivă militară israeliană. „Îi invit pe colegii din Cvartet să lucreze cu Naţiunile Unite şi să vină rapid cu o propunere care să permită ONU să-şi exercite rolul de mediator şi să lucreze împreună cu ţările din regiune pentru a face să avanseze pacea”.

Germania și Franța, ferme: Încetați cu anexarea!

Iar apelul ONU nu a trecut neobservat. În intervenţiile lor, mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate au avertizat Israelul împotriva planurilor sale de anexare a Cisiordaniei ocupate.

Printre statele care se declară împotrivă se numără și cele mai puternice forțe de pe continent, Franța și Germania. Cele două, deopotrivă cu Belgia și Estonia, au dat o declarație comună prin care susțin că „nu recomandă niciun fel de schimbare a frontierelor definite în 1967 decât în cazul când ea este decisă de israelieni şi palestinieni”.

„Cerem ferm Israelului să se abţină de la orice decizie unilaterală care ar duce la anexarea unui teritoriu palestinian ocupat şi care ar fi apoi contrar dreptului internaţional”, mai menţionează comunicatul franco-german.

America bate în retragere

În timp ce europenii reacționează ferm, America pare că a realizat pericolul și bate în retragere. Mega-planul „inventat” de Trump nu prea mai are susținere, dovadă și reținerea afișată de ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft.

„Ceea ce este necesar în prezent, dacă sperăm să facem un prim pas în direcţia corectă, este ca părţile să se aşeze la aceeaşi masă. Consiliul de Securitate al ONU nu poate dicta sfârşitul conflictului. Nu putem decât încuraja părţile să stabilească împreună ceea ce îşi doresc pentru a face progrese”.

Între timp, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a denunțat unilateral cooperarea în materie de securitate pe care o avea cu Israelul, urmare a intențiilor exprimate de Benjamin Netanyahu cu privire la anexarea teritoriilor din Cisiordania ocupată.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.177 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger