O discriminare, deci: pe de o parte cu bogatii ce au mijloacele de a se adapta mai eficient la incalzirea globala, iar pe celalta, cu saracii lumii care suporta ce este mai rau.

Schimbarile climatice ar putea lasa 140 milioane de persoane fara adapost in tarile in curs de dezvoltare pana in 2050 si ameninta sa anuleze ultimii 50 de ani de progres in reducerea saraciei, avertizeaza Philip Alston, raportorul special al Natiunilor Unite privind saracia extrema si drepturile omului. „In mod pervers, in timp ce saracii sunt responsabili doar pentru o mica parte din emisiile globale, ei sunt cei care vor plati pretul schimbarilor climatice si care au cea mai mica capacitate de a se proteja. Riscam sa vedem un scenariu in care oamenii bogati platesc pentru a scapa de canicula, de foame si de conflict, in timp ce restul lumii este lasat sa sufere”, spune Alston. Niciun continent nu va suferi asa de mult de pe urma modificarilor climei precum cel african, desertificarea, efectele industrializarii marilor corporatii, criza acuta a apei potabile si agriculturii vor declansa in cel mult zece ani un exod de milioane de refugiati climatici. Autoritatile din Sydney au declarat stare de urgenta climatica, alaturandu-se sutelor de administratii locale din intreaga lume care cer adoptarea de masuri urgente impotriva schimbarilor climatic. “Guvernele federale au prezidat in mod rusinos asupra unui dezastru climatic, tara se afla acum intr-un moment critic”, a spus Clover Moore, primarul din Sydney, cel mai mare oras al Australiei.
Africa trimite mult aer fiebinte
Europa este cuprinsa in prezent de canicula fara precedent, valul de caldura provine din Sahara, cu temperaturi care vor depasi 40 de grade Celsius in aceasta saptamana. „#Canicula. Prieteni vizitatori, va fi foarte cald in aceasta saptamana! “, este avertizarea administratorilor Turnului Eiffel, in timp ce Meteo-France a anuntat cod portocaliu de canicula. Alerta pentru temperaturi de 42 grade Celsius si in Spania, inclusiv „un risc extrem” de incendii in Catalonia, Aragon, Navarra si Extremadura. Germania ar putea sa se confrunte la jumatatea saptamanii cu cele mai ridicate temperaturi inregistrate in ultimii 70 de ani, recordul pentru luna iunie datand din 1947, cand termometrul a indicat 38,2 grade Celsius la Frankfurt. In Austria, agentia de meteorologie ZAMG a prevenit populatia in legatura cu temperaturi ce vor urca pana la 37 de grade Celsius.
N-ai ce sa platesti in fata mortii toti platim la fel. Bogatanii sa urmareasca documentarele lui Arnold si DiCaprio poate le deschide mansarda sa vada cum i cand ploua pe banii lor. Au sansa reputatiei sa-i convinga.