Între bombe, gloanțe militare și declarații de război dă din coate să își facă loc o altă chestiune „de viață și de moarte”, după cum o văd actorii principali. Își spun „vegani”, dar extremismul pe care-l arată aduce mai degrabă a terorism culinar. S-a trecut deja granița dezbaterilor ideologice despre moralitatea actului uciderii animalelor! Azi, acești binladeni ai condimentelor cer dreptate pentru toate vietățile planetei vânate de „măcelari nemiloși, care practică o profesie inacceptabilă, ce ar trebui să dispară”. Am citat din gândirea unui suedez veganizat de vreo doi ani, care într-un reportaj marca DW pozează în mare apărător al drepturilor necuvântătoarelor.
În mod normal, m-aș fi rătăcit cu drag printre subiectele oferite cu atâta dărnicie de politica dâmbovițeană. Sau măcar aș fi cules un nou scandal internațional, că de la Răsărit la Apuc abundă lumea de amenințări, bârfe și pericole. Însă povestea măcelarilor francezi (deocamdată, doar ei au pățit-o!) terorizați de grupuri de vegani extremiști este prea „altceva” ca să fie ratată. Întreaga bucătărie din Hexagon, cunoscută în toată lumea și apreciată de-a lungul istoriei, este în război. Culinar, dar dus cu arme și tactici de gherilă. Francezii au inventat „joie de vivre”, iar pentru unii dintre ei asta se traduce prin răsfaț culinar cu preparate pe bază de carne și brânzeturi, or așa ceva este de neacceptat în ideologia doctrinei „political correctness”.
Și așa au apărut cruciații șoriciului, luptătorii ghearei de cocoș, avocații guvizilor. Muge vaca atunci când e mulsă? Înseamnă că o doare și trebuie lăsată în pace! Cotcodăcește găina când a ouat? E clar un mesaj că „oul nu-i pentru consum”! Alunecă peștele din mâini? Păi, nu vrea să fie prins, ce altceva?! Jurând să rămână fideli acestor principii sacre ale veganismului, Cavalerii de Rucola au declarat război meniurilor din cârciumi. Ei nu vor, ei cer ca produsele de origine animală să fie interzise, inclusiv în restaurantele cu stele Michelin! Ca să fie cât mai convingători, recurg la metode radicale – îi atacă pe comercianți, băcani și măcelari.
În Piața Saint Quentin, din Paris, a avut loc ultimul atac al forțelor aliate. Un grup de 20 de luptători vegani înarmați cu sucitoare și polonice au devastat o măcelărie „organică” (unde se vinde numai carne provenită de la animale crescute conform standardelor impuse de UE). Lovitura a fost filmată, iar videoclipul a ajuns pe Internet, cu mesajul „Așa vor păți toți cei care mai ucid animale!”. „Când am ridicat privirea, aveam în față 15-20 de oameni scandând lozinci pentru animale. Totul s-a întâmplat atât de repede încât abia am apucat să ies de după tejghea, că imediat a și izbucnit lupta. M-am ales cu o coastă ruptă de n-am mai putut lucra o săptămână”, se plânge Steevens Kissouna, măcelar comerciant.
În tabăra cealaltă îl regăsim (mă rog, l-au găsit colegii de la DW) pe studentul suedez Jesper Gustafsson. La numai 20 de ani, se declară, mândru, activist înflăcărat pentru drepturile animalelor. „Mi se face greață. Trăim într-un sistem în care oamenii își bazează existența pe crime în masă. În fiecare zi, trei milioane de animale sunt ucise în Franța. Profesiile inacceptabile din punct de vedere moral trebuie să dispară. Spre exemplu, în lume nu mai există călăi. N-a mai fost nevoie de ei și profesia a dispărut. La fel va fi și cu măcelarii”.
Pentru veganul Zăpăcitsson, trebuie să dispară nu numai măcelarii, ci și produsele lactate sau celebrele midii de Normandia… ori jambonul de Bayonne.