AcasăNewsOltchim, intre ciocanul FMI si nicovala UE

Oltchim, intre ciocanul FMI si nicovala UE

Unul dintre obiectivele pe care Guvernul trebuia sa le asigure pentru a negocia mai departe cu FMI, privatizarea Oltchim, nu se va putea realiza pana la 26 septembrie.

Privatizarea ca la carte a Oltchim nu se poate face pana in septembrie

Nu poate fi respectat termenul deoarece conversia datoriei de 1,13 miliarde de lei a societatii catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), aprobata de Comisia Europeana,  se suprapune cu vanzarea participatiei statului de 54%.

Nemtii ar putea bloca operatiunea de conversie

Actiunile statului rezultate in urma conversiei datoriei Oltchim vor fi transferate catre Ministerul Economiei (MECMA) pentru a fi valorificate in cadrul procesului de privatizare a societatii. Conducerea combinatului a convocat, pentru data de 10 septembrie, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), pentru aprobarea majorarii capitalului social cu valoarea maxima de 2.059.344.779 lei. Insa, cel mai important actionar minoritar al Oltchim, PCC SE Germania, s-ar putea opune acestei operatiuni.

Dreptul de opozitie are termen de 30 de zile

Cu FMI s-a fixat termenul de 11 septembrie pentru conversia datoriei in actiuni. Aceasta presupune aprobarea adunarii generale, publicarea in Monitorul Oficial si, ce e mai important, trebuie respectat termenul de 30 de zile, pentru a oferi oricarei parti interesate un drept de opozitie in instanta. Deci, data de 26 septembrie e imposibil de respectat. Analistii financiari spun ca, in acest proces, statul trebuie sa tina cont de interesele tuturor partilor implicate. Ofertele de privatizare pentru combinat pot fi depuse pana la data de 13 septembrie, iar licitatia va avea loc in ziua urmatoare. Patru companii au depus oferte preliminare: CSC Pegamont SA Ploiesti, PCC SE Germania, SC AISA Invest SA Romania si JSC TISE din Rusia.

author avatar
Adina Mutar
370 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger