Cauta

Olanda isi tempereaza tonul cu privire la aderarea Bulgariei la Schengen

Bulgaria mai are de obtinut o evaluare pozitiva in raportul asupra Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru a adera la Schengen, a declarat Karel Van Kesteren, ambasadorul olandez la Sofia, exprimandu-si speranta ca raportul din vara sa fie pozitiv.

Olanda a declarat ca doreste doua rapoarte pozitive asupra MCV, pentru a permite aderarea Bulgariei si Romaniei la acordul Schengen la nivelul frontierelor aeriene si maritime. Van Kesteren a citat marti, intr-o conferinta de presa, o apreciere a premierului olandez Mark Rutte potrivit careia rapoartele interimare din februarie au fost „mai mult sau mai putin pozitive”. Ambasadorul si-a exprimat totodata speranta ca cel de al doilea raport pozitiv sa fie cel din aceasta vara. „Tine in intregime de voi. Eu sper ca veti face tot posibilul pentru a realiza acest lucru”, a declarat Karel Van Kesteren, citat de BGNES.

De asemenea, el a indicat doua subiecte-cheie in cadrul carora tara sa spera ca Bulgaria inregistreze progrese, si anume adoptarea unei legislatii eficiente cu privire la confiscarea bunurilor ilegale si consolidarea transparentei in nominalizarea membrilor Consiliului Suprem al Magistraturii. O posibila aderare la nivelul frontierelor terestre ale Bulgariei urmeaza sa fie discutata ulterior, dupa raportul MCV din aceasta vara, a subliniat diplomatul.

Potrivit lui Van Kesteren, nu doar un singur partid, ci intregul spectru politic din tara sa si-a exprimat preocuparea fata de pregatirea Bulgariei de a adera la spatiul Schengen. Precizarea survine in contextul unor acuzatii potrivit carora Partidul Libertatii (PVV, extrema dreapta) al lui Geert Wilders ar fi exercitat presiuni asupra Guvernului, pentru a se opune aspiratiilor Bulgariei si Romaniei. La inceputul lui martie, Rutte a reiterat ca Guvernul sau nu se opune ca cele doua tari sa se alature spatiului de libera circulatie, ci ca vrea „garantii absolute” ca ele vor respecta criteriile Schengen.

Cele doua state membre ale Uniuni Europene (UE) urmau sa adere la Schengen in primavara lui 2011, dar aderarea lor a fost blocata de tari ca Franta, Germania, Olanda si Finlanda, care si-au exprimat ingrijorarea ca unele probleme cu privire la crima organizata si coruptie ar putea afecta siguranta spatiului Schengen. Totodata, atat Bulgaria, cat si Romania, au fost plasate sub MCV in domeniul justitiei si afacerilor interne, in urma perceptiei unor probleme in modul de gestionare a coruptiei si crimei organizate.

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version