AcasăNewsOlanda isi tempereaza tonul cu privire la aderarea Bulgariei la Schengen

Olanda isi tempereaza tonul cu privire la aderarea Bulgariei la Schengen

Bulgaria mai are de obtinut o evaluare pozitiva in raportul asupra Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru a adera la Schengen, a declarat Karel Van Kesteren, ambasadorul olandez la Sofia, exprimandu-si speranta ca raportul din vara sa fie pozitiv.

Olanda a declarat ca doreste doua rapoarte pozitive asupra MCV, pentru a permite aderarea Bulgariei si Romaniei la acordul Schengen la nivelul frontierelor aeriene si maritime. Van Kesteren a citat marti, intr-o conferinta de presa, o apreciere a premierului olandez Mark Rutte potrivit careia rapoartele interimare din februarie au fost „mai mult sau mai putin pozitive”. Ambasadorul si-a exprimat totodata speranta ca cel de al doilea raport pozitiv sa fie cel din aceasta vara. „Tine in intregime de voi. Eu sper ca veti face tot posibilul pentru a realiza acest lucru”, a declarat Karel Van Kesteren, citat de BGNES.

De asemenea, el a indicat doua subiecte-cheie in cadrul carora tara sa spera ca Bulgaria inregistreze progrese, si anume adoptarea unei legislatii eficiente cu privire la confiscarea bunurilor ilegale si consolidarea transparentei in nominalizarea membrilor Consiliului Suprem al Magistraturii. O posibila aderare la nivelul frontierelor terestre ale Bulgariei urmeaza sa fie discutata ulterior, dupa raportul MCV din aceasta vara, a subliniat diplomatul.

Potrivit lui Van Kesteren, nu doar un singur partid, ci intregul spectru politic din tara sa si-a exprimat preocuparea fata de pregatirea Bulgariei de a adera la spatiul Schengen. Precizarea survine in contextul unor acuzatii potrivit carora Partidul Libertatii (PVV, extrema dreapta) al lui Geert Wilders ar fi exercitat presiuni asupra Guvernului, pentru a se opune aspiratiilor Bulgariei si Romaniei. La inceputul lui martie, Rutte a reiterat ca Guvernul sau nu se opune ca cele doua tari sa se alature spatiului de libera circulatie, ci ca vrea „garantii absolute” ca ele vor respecta criteriile Schengen.

Cele doua state membre ale Uniuni Europene (UE) urmau sa adere la Schengen in primavara lui 2011, dar aderarea lor a fost blocata de tari ca Franta, Germania, Olanda si Finlanda, care si-au exprimat ingrijorarea ca unele probleme cu privire la crima organizata si coruptie ar putea afecta siguranta spatiului Schengen. Totodata, atat Bulgaria, cat si Romania, au fost plasate sub MCV in domeniul justitiei si afacerilor interne, in urma perceptiei unor probleme in modul de gestionare a coruptiei si crimei organizate.

author avatar
Ciprian Purice
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger