AcasăNewsOlanda, în mijlocul războiului comercial SUA-China

Olanda, în mijlocul războiului comercial SUA-China

O companie olandeză de semiconductoare a devenit centrul atenției internaționale după ce Statele Unite au făcut presiune pe Haga să oprească exporturile de cipuri în China. Ca multe țări europene, Olanda se luptă să găsească un echilibru între angajamentele comerciale și distanța ideologică față de Beijing.

„Unii politicieni și mass-media fabrică și răspândesc diferite tipuri de minciuni, atacă sistemul politic din China și incită la ură și discriminare împotriva poporului chinez”, scrie ambasadorul chinez în Olanda, Xu Hong, într-o “Scrisoare deschisă prietenilor olandezi” de pe site-ul ambsadei. Misiva este aparent o reacție de protejare a comunității chineze din Olanda, care a suferit de atacuri rasiste în contextul scandalului acoperirii de către China a informațiilor despre focarul Covid-19. Dar adevăratul motiv din spatele iritării crescânde a Beijingului este de altă natură. China se bazează pe cipurile importate în eforturile sale de a crea o industrie independentă a semiconductorilor, care furnizează component pentru o gamă largă de electronice, de la smartphone-uri la sateliți, inclusiv  rețeaua de comunicații 5G în plină expansiune. Singura companie din lume capabilă în prezent să satisfacă foamea Chinei de supercipuri este ASML -ul olandez, ale cărui scanere sunt capabile să producă 2000 de unități din siliciu pe zi, relatează RFI. Inițial, guvernul olandez a dat o licență de export pentru vânzarea echipamentelor în China, însă  SUA au început o campanie agresivă de blocare a transferului, culminând cu mișcarea consilierului adjunct de securitate națională Charles Kupperman, care i-a înmânat premierului olandez Mark Rutte un raport de informații despre potențialele repercusiuni ale Chinei în cazul obținerii tehnologiei ASML. Washingtonul a subliniat că o rețea chineză îmbunătățită, bazată pe cipuri olandeze, va îmbunătăți capacitățile de spionaj ale Beijingului. Presiunea a funcționat și, la începutul lunii ianuarie, guvernul olandez a decis să nu reînnoiască licența de export ASML, iar scanerul, în valoare de 150 de milioane de dolari nu a ajuns niciodată în China. Ambasadorul Xu Hong a respins acuzațiile americane și s-a plâns într-un interviu acordat publicației Financieele Dagblad, că   Olanda „a cedat presiunii SUA”,  avertizând că, dacă „ASML își pierde accesul pe piața chineză, ei pierd o platformă importantă pentru inovare”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
446 afisari

1 COMENTARIU

  1. ba , melodia cu final count down vine chiar din mica si atat de infatuata olanda !!!!!!!!!nici nu stiu cat de mici incep sa fie!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger