Cauta

Ofițer SRI, prins că a furat aproape 1 milion de lei din fondurile operative! DE NECREZUT cui a trimis banii și, mai ales, ce pedeapsă a primit!

sms

O angajată a SRI a sustras aproape un milion de lei din fondurile operative, pentru a-i trimite unui bărbat cunoscut pe o reţea de socializare, presupus medic neurolog care s-ar fi aflat în Siria. Cazul a ajuns în atenția judecătorilor de la Tribunalul Militar.

O angajată a Serviciului Român de Informații (SRI), cu gradul militar de locotenent-colonel, care avea calitatea de „mânuitor fonduri operative”, a reușit să dea un „tun” de aproape 1 milion de lei din banii instituției.

Povestea, descoperită în august anul trecut

Potrivit Libertatea, Lt. col. Ionela B. a delapidat suma de 915.741,38 de lei, pe care i-a dat unui așa-zis medic american, care s-ar fi aflat în Siria, de care s-a îndrăgostit pe Instagram.

Banii proveneau din fondurile operative ale SRI, care trebuiau să fie utilizate, potrivit legii, pentru finanțarea operațiunilor secrete.

Povestea – ce pare greu de crezut – s-a derulat în perioada aprilie – iulie 2023, fiind descoperită în luna august, în urma unui control făcut de Direcția Financiară din cadrul SRI.
Reprezentanții instituției au sesizat Parchetul Militar și, pusă în fața probelor, femeia a recunoscut tot, dând inclusiv detalii despre cum a sustras și cheltuit banii.

Conform anchetei, în calitatea de mânuitor fonduri operative, angajata avea obligații legate de comunicarea către Direcția Financiară a datelor necesare eliberării de numerar, de eliberare a sumelor aprobate către personalul care efectuează plăți, de efectuare a operațiunilor de evidență și casă pentru cheltuielile operative și de elaborare și transmitere spre aprobare ordonatorului de credite a necesarului de fonduri pentru luna viitoare.

Ce le-a declarat femeia procurorilor

Practic, aceasta gestiona sumele de bani ce reprezentau fonduri operative și care trebuiau remise ofițerilor operativi în baza unor rapoarte aprobate în prealabil de conducerea UM 0221 București.

Femeia le-a spus procurorilor că banii sustrași au fost însă remiși prin virament bancar, în marea lor majoritate (suma de 850.971,22 de lei, mai puțin 1.500 USD, care au provenit din fondurile bănești personale), unui anume bărbat, pe care l-a cunoscut pe rețeaua de socializare menționată, adică pe Instagram, și care s-a prezentat drept cetățean american, de profesie medic neurolog. „Primele sume de bani sustrase din gestiunea pe care o aveam la UM 0221 București le-am scos în cursul lunii aprilie 2023. Pe data de 10.04.2023, am luat din banii unității contravaloarea sumei de 5.500 de dolari (aproximativ 27.500 de lei), pe care i-am remis-o acestui bărbat, motivat de faptul că avea nevoie de bani pentru a-și plăti biletele de avion din Siria către Statele Unite” – a spus femeia în declarația dată anchetatorilor, conform sursei citate.

Indicații primite de la „iubitul” de pe rețeaua de socializare

Dezvăluirile nu s-au oprit, însă, aici. „Din cei 15.000 de dolari solicitați, i-am dat acestuia o primă tranșă pe data de 18.04.2023, în cuantum de 5.000 de dolari. Acești 5.000 de dolari i-am transferat din contul meu de lei în contul meu de dolari, după care i-am transferat în același cont în care i-am transferat și pe primii 5.500 de dolari. A a doua tranșă, în valoare de 10.000 de dolari, i-am remis-o pe 21.04.2023, în mod similar”, le-a mai spus femeia procurorilor militari. Alte sume de bani, tranșe în dolari – de de 5.000, 10.000 și, respectiv, 15.000 de dolari, au fost remise în conturile unor persoane indicate de „iubitul” de pe Instagram.

Potrivit sursei citate, ea a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 4 ani, care a fost admis, în 22 ianuarie 2025, de Tribunalul Militar București.

Ar mai fi de precizat că femeia era angajată în SRI din octombrie 1999, iar după ce s-a aflat despre cele întâmplate, ea și-a dat demisia, în 5 august anul trecut. În perioada de supraveghere, fosta angajată a SRI va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version