AcasăNewsOFICIAL! Se redeschide Dosarul Mineriadei

OFICIAL! Se redeschide Dosarul Mineriadei

Ion Iliescu este considerat principalul vinovat pentru incidentele din 1990

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis, luni, redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Ion Iliescu este considerat principalul vinovat pentru incidentele din 1990

S-a luat aceasta decizie dupa ce Tiberiu Nitu, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale.

Conform procurorului general al Romaniei, ancheta efectuata pana acum, in acest dosar, nu a fost una efectiva, urmarirea penala a fost deficitara si nimeni nu a fost tras la raspundere pentru evenimentele care au dus la moartea a circa 100 de persoane si ranirea a altor aproximativ 1.300 de persoane.

In aceste conditii exista posibilitatea ca autoritatile sa decida inceperea urmaririi penale pe numele celor 34 de invinuiti din dosar. Printre cei vizati de ancheta se afla Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, dar si Virgil Magureanu, in acea perioada director al Serviciului Roman de Informatii, sau Victor Atanasie Stanculescu, in acea perioada ministru al Apararii Nationale.

In faza initiala a dosarului, cei 34 de invinuiti au fost acuzati de infractiuni contra pacii si omenirii si omor, insa, in 2009, s-a decis netrimiterea lor in judecata.

Autoritatile au fost acuzate ca au premeditat violentele, dupa ce minerii din Valea Jiului au fost chemati pentru a inabusi mai multe manifestatii. Ortacii au ocupat cu violenta centrul Capitalei si au distrus numeroase cladiri, inclusiv sediile PNTCD si PNL.

author avatar
Cristi Ionita
101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger