AcasăNewsOficial ONU: Exista suficiente dovezi pentru a-l inculpa pe Bashar al-Assad

Oficial ONU: Exista suficiente dovezi pentru a-l inculpa pe Bashar al-Assad

Bashar al-Assad

Un oficial de rang inalt al ONU l-a avertizat miercuri pe presedintele sirian Bashar al-Assad ca „exista suficiente dovezi” ale represiunii violente angajate de peste un an impotriva opozantilor regimului pentru a-l inculpa pentru crime contra umanitatii.

Bashar al-Assad

„In fapte, exista suficiente dovezi care arata ca multe dintre aceste acte sunt comise de fortele de securitate (si) trebuie sa fi primit aprobarea sau sa fi facut obiectul complicitatii la cel mai inalt nivel”, a afirmat Inaltul comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, intr-un interviu difuzat miercuri de BBC. „Presedintele Assad ar putea pur si simplu sa ordone incetarea violentelor si ele s-ar opri. Este genul de lucru pe care judecatorii responsabili de cazuri de crime contra umanitatii il vor considera ca o responsabilitate a celui care comanda” armata, a adaugat ea, in timp ce ONU apreciaza ca violentele din Siria s-au soldat cu peste 9.000 de victime in decurs de un an.

Avocata sud-africana a acuzat fortele regimului sirian de acte „inspaimantatoare”, cum ar fi sa traga in genunchii copiilor si sa nu le acorde ingrijiri medicale. Fosta judecatoare de la Curtea Penala Internationala (CPI) a insistat asupra faptului ca Consiliul de Securitate are suficiente dovezi serioase pentru a justifica trmiterea in fata acestei Curti. „Oamenii ca el pot continua mult timp, dar intr-o zi trebuie sa infrunte justitia”, a conchis ea.

Miercuri, fortele siriene au purtat ofensive impotriva bastioanelor rebele, in timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon i-a cerut lui Assad sa aplice fara intarziere planul de pace stabilit de emisarul international Kofi Annan, pe care regimul sirian l-ar fi acceptat.

author avatar
Ciprian Purice
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger