AcasăNewsOficial kurd: ISIS trebuie oprit, altfel ajunge pana in Bulgaria si Romania...

Oficial kurd: ISIS trebuie oprit, altfel ajunge pana in Bulgaria si Romania

Grupul terorist ISIS a ocupat trei cartiere ale orasului sirian kurd Kobane, o zona strategica situata la frontiera cu Turcia, ceea ce a generat ingrijorare si puternice manifestatii kurde, din care unul chiar pe culoarele Parlamentului European.

Kurzii din Turcia au denuntat in repetate randuri si lipsa de reactie a autoritatilor turce in apararea orasului Kobane

In acest context, Gharib Hassou, reprezentantul formatiunii siriene Uniunea Democratica (PYD) in Kurdistanul irakian a declarat, conform unui interviu difuzat de site-ul francez Mediapart, ca “in prezent, noi (luptatorii kurzi de la granita cu Turcia – n.r.) suntem singurul avanpost care impiedica formarea Statului Islamic. Daca vom cadea noi, poate aparea un efect-domino. Pentru ca, intr-o zi, poate cadea intreaga Sirie, Turcia, se poate ajunge pana la frontierele Europei, in Romania si Bulgaria”. Declaratia lui Hassou aduce aminte despre faptul ca un lider al ISIS avertiza, in iulie, ca Spania este un „teritoriu legitim”, prezentand o harta a „califatului” care include Romania, Bulgaria si Grecia.

Manifestatii kurde de amploare

Cateva sute de manifestanti kurzi au intrat marti dimineata in cladirea Parlamentului European din Bruxelles, cerand intensificarea actiunilor impotriva gruparii islamiste Stat Islamic. Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a intalnit cu reprezentantii kurzilor care au intrat in cladire, spunandu-le ca modul in care au actionat „poate nu este cel mai potrivit”, dar asigurandu-i de sprijin impotriva gruparii Statul Islamic, relateaza AFP. Protestatarii kurzi au manifestat si luni in mai multe orase europene, inclusiv la Roma, Londra, Viena, Koln, Stockholm si Bruxelles.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
559 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger