Ce n-au reușit americanii, iată că fac românii: s-a descoperit de unde provine temutul coronavirus, care a băgat spaima în toate națiile de pe glob! La fel ca SARS și MERS, și acest tip de virus este provenit tot de la lilieci și se transmite printr-o gazdă intermediară, arată o analiză genomică. Dezvăluirea îi aparține prof.dr. Simona Ruță, de la Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”, al Academiei Române.
Conform analizelor făcute de virusologii români, acest tip de coronavirus este diferit față de virusurile SARS și MERS, care în 2003 au îngrozit China, provocând mii de morți. În schimb, alte analize (filogenetice) au demonstrat recenta introducere a noului coronavirus în populația umană și înrudirea sa cu un coronavirus izolat anterior de la lilieci proveniți din provincia Yunnan (coronavirusul BatCoV RaTG13). Între cele două tipuri există o similitudine genetică aproape perfectă, 96,3%!
China a raportat faptul că primele cazuri de coronavirus 2019-n CoV au legătură cu piața de animale vii din Wuhan, de aici și teoria transmiterii zoonotice a virusului. Pe măsură ce s-au înmulțit cazurile de îmbolnăvire, o nouă teorie a apărut, aceea a transmiterii virusului pe cale respiratorie interumană; în plus, s-au confirmat și cazuri de transmitere interumană în alte țări, nu doar China! Mai mult, unele rapoarte dovedesc faptul că virusul 2019-nCoV poate fi transmis și de la persoane aflate în incubație.
Australia, rezultate avansate în cercetare
Lumea medicală caută soluții împotriva acestui coronavirus mortal. Se speră că în curând vor putea fi realizate o serie de teste de detecție a anticorpilor pentru coronavirusul 2019-nCoV, care ar permite evaluarea seroprevalenței infecției și evidențierea infecțiilor asimptomatice.
Până atunci, la Institutul pentru Boli Infecțioase „Peter Doherty”, din Melbourne (Australia), s-a izbutit izolarea coronavirusului pe culturi de celule. Vorbim, practic, de primul laborator din lume (nu se știe progresul oamenilor de știință chinezi) care obține o tulpină virală provenită de la un pacient.
La Beijing, cercetătorii chinezi au recunoscut, în sfârșit, că folosesc medicație împotriva SIDA pentru a trata pacienții infectați cu coronavirus! De ce au recurs la această metodă? Conform presei de specialitate, medicii din China au avut în vedere rezultatele unui studiu din 2004, după „măcelul” cauzat de virusul SARS, și care au oferit o serie de răspunsuri favorabile. Pastilele în cauză sunt lopinavir și ritonavir: folosite împreună, cele două medicamente reduc volumul de celule HIV din sângele pacientului. În felul acesta, se elimină capacitatea virusului de a se reproduce și de a ataca sistemul imunitar. În combinație a mai fost folosit și un alt antiretroviral, numit oseltamivir. „Acești agenți antiretrovirali par a fi eficienți, dar nu putem fi siguri în acest moment”, susține Tan Chorh Chuan, un cunoscut om de știință asiatic.
Vestea bună este că analizele efectuate pe un pacient chinez în vârstă de 71 de ani, la 48 de ore distanță de la administrarea celor trei medicamente, au dat rezultate negative!