AcasăNewsOficial al Ministerului Sanatatii: Parintii au tot dreptul sa dea in judecata...

Oficial al Ministerului Sanatatii: Parintii au tot dreptul sa dea in judecata ministerul pentru vaccinul BCG

(foto: blog.imagesdoc)

Secretarul de stat, Alexandru Rafila, a declarat ca parintii care au dat in judecata Ministerul Sanatatii pentru reactiile adverse ale vaccinului impotriva tuberculozei au tot dreptul la acest demers.

(foto: blog.imagesdoc)

Alexandru Rafila a precizat ca o Comisie de experti internationali, alaturi de specialisti romani, va analiza situatia lotului de vaccin BCG importat din Danemarca. „As vrea sa precizez faptul ca, din pacate, s-a creat panica in ceea ce priveste vaccinarea, reactiile parintilor sunt, insa, perfect justificate. Ministerul Sanatatii a hotarat ca expertii romani sa se consulte cu experti internationali in privinta reactiilor adverse grave. Fac mentiunea ca toate vaccinurile utilizate in Romania au autorizatie de punere pe piata din Uniunea Europeana”, a precizat secretarul de stat al Ministerului Sanatatii (MS).

El a declarat ca in cadrul campanie nationale de imunizare impotriva tuberculozei au fost vaccinati peste 200 de mii de copii cu produsul adus din Danemarca, reactiile adverse grave fiind constatate la 115 bebelusi. „Ponderea celor care au dezvoltat reactii adverse grave dupa vaccinarea cu produsul BCG din Danemarca este sub 0.1%”, a precizat Rafila.

Imunizarea contra tuberculozei a fost oprita temporar, pentru evaluarea situatiei create dupa vaccinarea cu produsul importat din Danemarca. Ministerul a solicitat o expertiza din partea Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru evaluarea independenta a situatiei create in urma vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei.

Ministrul Sanatatii, Raed Arafat a spus, joi, ca expertii ECDC si OMS vor ajunge in Romania in maximum doua saptamani, insa, pana la finalizarea raportului si clarificarea situatiei, MS a decis sistarea temporara a vaccinarii BCG.

Deoarece producatorul roman de vaccin BCG, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare „Cantacuzino”, nu a mai primit autorizatie de productie, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sanatatii, achizitionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF. Bugetul alocat pentru achizitia dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 de dolari.

author avatar
Alina Costache
336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger