Cauta

Octombrie negru in portofel

A inceput cascada scumpirilor in prag de iarna: au crescut preturile energiei electrice, gazelor, carburantilor si produselor alimentare, la care se adauga majorarea ratelor la banci pentru cei cu credite in lei.

Scumpiri in lant la gaze carburanti curent electric si alimente

Dupa scumpirea gazelor, estimata la 6%, factura unei gospodarii urmeaza sa fie mai mare cu 4 lei. In acelasi timp,  Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat o crestere a pretului energiei electrice pentru consumatorii casnici cu 0,03 lei/kWh, o scumpire cu 3,45 lei pe luna pentru un consum mediu de 100kWh. 1 octombrie a insemnat data de la care intra in vigoare a doua majorare a accizei la carburanti, de 19 bani pe litru, dupa prima scumpire din 15 septembrie. Ieri, benzina costa 4,92, iar motorina 5 lei/litru, in conditiile in care sortimentele premium au depasit deja pragul de 5 lei pe litru. Prin urmare soferii vor plati, in medie, cu 20 de lei in plus la fiecare plin, fata de inceputul lunii septembrie. In urma scumpirii combustibililor sunt asteptate cresteri de pret pentru  toate produsele ce depind de costurile de productie si transport, mai ales mancarea din raft, care ar putea sa aiba un pret cu 5-6% mai mare, estimeaza sindicatele din industria alimentara. Produsele din grupa energetica (gaze, curent, termoficare) insumeaza 10% din ponderea cosului de produse si servicii pe care se calculeaza inflatia, iar painea are o pondere de 5%. Toate aceste produse s-au scumpit cu peste 4% in primele opt luni din 2017. La sfarsitul saptamanii, indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 pana in prezent.

Tarifele la taxi cresc in Capitala

Veste proasta pentru bucuresteni: a doua scumpire a carburantilor in doua sapamani a dus ca majoritatea companiilor de taximetre sa majoreze tarifele de la 1,39 lei la 1,69 lei pe kilometru. Majorarea pretului vine la mai bine de opt ani de cand era in vigoare acest tarif, deja cele mai mari doua companii de taxi din Bucuresti, Speed si Cristaxi, practica tarife de 1,69, respectiv 1,70 lei/km, si vor fi urmate si de celelalte companii din Capitala. Majoritatea taximetrelor folosesc gazul petrolifer lichefiat(GPL), al carui pret a urcat de la 2,2 la 2,7 lei/litru.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version