AcasăNewsOccidentul si Moscova isi dau mana peste capul lui Porosenko

Occidentul si Moscova isi dau mana peste capul lui Porosenko

Va deveni situatia din Ucraina un cartof prea fierbinte pentru Merkel si Hollande?

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, liderii Frantei si Germaniei vor renunta progresiv la sustinerea Kievului pentru a se intelege in secret cu Moscova.

Va deveni situatia din Ucraina un cartof prea fierbinte pentru Merkel si Hollande?

Celebrul cotidian german ii acuza pe presedintele francez si pe cancelarul german ca sunt pregatiti sa sustina Rusia in conflictul care ravaseste la ora actuala estul Ucrainei. Intr-un articol avand ca titlu ”Cosmarul politicienilor ucraineni”, jurnalistul Konrad Schuller aminteste ca, acum o luna, Angela Merkel si Francois Hollande s-au intretinut la telefon cu presedintele Radei supreme (parlamentul ucrainean), Vladimir Grossman si-au cerut sa-i aduca proiectului de reforme constitutionale prevederi care ar fi in beneficiul Rusiei. ”Cosmarul politicienilor ucraineni se prezinta dupa cum urmeaza: Occidentul, ros de crize, razboaie si de afluxul emigrantilor, decide sa se debaraseze de, cel putin, un focar de pericol si se va intelege pe sub mana cu Moscova. Liderii occidentali vor accepta sa reduca treptat sustinerea pe care o acorda Ucrainei si sa recunoasca implicit hegemonia Rusiei asupra terotoriilor pe care le revendica”, scrie Konrad Schuller, citat de Sputnik. In schimb, presedintele Vladimir Putin isi va aduce sprijinul vizavi de alte dosare  problematice cum ar fi Siria, Iran sau Coreea de Nord. Mai mult, afirma jurnalistul, in afara de Francois Hollande si de Angela Merkel, necesitatea amendarii constitutiei ucrainene a fost recunoscuta si de subsecretarul de stat american Victoria Nuland, care a estimat ca aceste amendamente vor ajuta pentru ”gasirea unei solutii in conflictul din Donbas”. Pozitiile liderilor occidentali, afirma Konrad Schuller, au provocat furia vicepresedintelui Radei supreme, Oksana Syroid, care i-a acuzat pe Angela Merkel si pe Francois Hollande ca l-au fortat pe Grossman sa propuna amendamente ”care servesc doar intereselor Rusiei”. ”Opinia Oksanei Syroid este impartasita de numerosi reprezentanti ai taberei pro-occidentale din Ucraina, ceea ce provoaca riscul unei sciziuni in sanul partizanilor alegerii pro-occidentale a Kievului, conchide Konrad Schuller.

Intalnire trilaterala de criza la Berlin

Francois Hollande si Angela Merkel se vor intalni, luni, la Berlin, cu presedintele ucrainean Petro Porosenko pentru discutii pe tema noilor violente din Ucraina, a anuntat marti, la Paris, ministrul de Externe francez Laurent Fabius, informeaza AFP. Situatia din estul Ucrainei s-a deteriorat major in ultimele zile crescand temerile cu privire la o escalada a confruntarilor intre fortele guvernamentale si rebelii prorusi. UE si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon au denuntat noile violente in timp ce presedintele Vladimir Putin si-a reiterat acuzatiile impotriva Kievului, care s-ar afla la originea acestora. In 23 iulie, Putin, Merkel, Hollande si Porosenko au invocat, intr-o discutie telefonica, implementarea completa a armistitiului si respectarea acordurilor de la Minsk, semnate anul trecut. Tot in iulie, Merkel si Hollande au avut o discutie telefonica cu Porosenko, salutand proiectul de reforme constitutionale si insistand asupra ”statului special” as zonelor controlate de rebeli.

author avatar
Tudor Borcea
401 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger