AcasăNewsObligatiile asociatiilor de proprietari fata de Fisc

Obligatiile asociatiilor de proprietari fata de Fisc

Pe tabelul de la intretinere trebuie mentionate inclusiv cheltuielile cu salariile persoanelor angajate de asociatia de proprietari

Asociatiile de proprietari au o serie de obligatii referitoare la plata impozitului si a contributiilor sociale aferente veniturilor obtinute de persoanele pe care le retribuie.

Pe tabelul de la intretinere trebuie mentionate inclusiv cheltuielile cu salariile persoanelor angajate de asociatia de proprietari

Veniturile obtinute de presedintele asociatiei, cenzori, administratori, personalul de curatenie si alte categorii remunerate sunt supuse impozitului unic. Jurisii AvocatNet va prezinta care sunt contributiile pe care  trebuie sa le retina asociatia de proprietari pentru aceste venituri.

Impozitarea veniturilor

Astfel, pentru veniturile obtinute de presedinte, cenzori sau alti membri alesi, asociatia de proprietari trebuie sa aplice regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza. Drept urmare, trebuie retinuta si virata la bugetul statului cota de 16% din baza de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii.

Declaratii obligatorii

Reamintim ca indemnizatiile, primele, remuneratiile si alte sume primite de presedinte, cenzori, alti membri alesi ai asociatiei de proprietari sunt venituri asimilate salariilor. In cazul acestor venituri, asociatia de proprietari depune declaratia de mentiuni 010. De asemenea, asociatia mai trebuie sa depuna lunar sau trimestrial declaratia 112, prin completarea pozitiei „impozit pe venituri din salarii” si plateste impozitul pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii/trimestrului in care s-au platit veniturile.  Incepand cu veniturile aferente anului 2012, asociatiile de proprietari depun anual declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit  – formular 205 (in locul fiselor fiscale) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul trecut.

Contributii sociale

In ceea ce priveste contributiile sociale, pentru remuneratia obtinuta in baza contractului de mandat si pentru alte sume platite cenzorilor asociatia de locatari retine si declara:

–         contributia de asigurari sociale de sanatate (5,5% angajat – presedinte, cenzori, administratori, personalul de curatenie si alte categorii remunerate, respectiv 5,2% angajator – asociatia de proprietari);

–         contributia de asigurari sociale – pensie (10,5% angajat si 20,8% angajator).

author avatar
Arpad Dobre
985 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger