AcasăNewsObiceiuri si traditii ce tin de marea sarbatoare a Schimbarii la Fata...

Obiceiuri si traditii ce tin de marea sarbatoare a Schimbarii la Fata a Domnului

In pragul sarbatorii Schimbarii la Fata a Domnului, marcata cu cruce rosie in calendarul ortodox, va amintim ce obiceiuri si traditii se leaga de acest praznic.

Sarbatoarea face referire la ziua in care Hristos si-a aratat latura dumnezeiasca, in sensul in care se spune ca, in timp ce se ruga, pe Muntele Taborului, Mantuitorul Si-a dezvaluit, in fata ucenicilor Ioan, Petru si Iacob, chipul luminos asemeni soarelui.

Obiceiurile spun ca incepand cu aceasta zi vara incepe sa lase, usor-usor, loc toamnei. Astfel ca nu e tocmai de mirare ca in data de 6 august se obisnuieste sa se duca la biserica struguri – fructe specifice mai degraba toamnei – pentru a fi sfintiti si apoi impartiti. Mai mult, conform Crestin Ortodox, se spune ca pasarile se pregatesc deja sa migreze, iar oamenii cauta sa adune „ultimele plante de leac”.

Traditia spune, totodata, ca in aceasta duminica nu e bine sa se faca treburi in gospodarie, ca in orice alta zi de sarbatoare, dar nici sa nu existe discutii in contradictoriu sau certuri.

Nu in ultimul rad e de avut in vedere faptul ca in aceasta zi a Schimbarii la Fata a Domnului e dezlegare la peste pentru credinciosii care tin Postul Sfintei Marii (Postul Adormirii Maicii Domnului).

sursa foto: SuceavaNews.ro

author avatar
Cristina Stefan
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger