AcasăNewsObiceiuri si superstitii de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Obiceiuri si superstitii de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

(foto: Crestin Ortodox)

Pe 8 noiembrie sunt praznuiti Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Aceasta zi este prilej de sarbatoare pentru cei care poarta acest nume. Insa, dincolo de petrecere si voie buna, aceasta zi are si semnificatii populare, in care oamenii cred.

(foto: Crestin Ortodox)

Pentru ca atat Sfantul Mihail, cat si Sfantul Gavriil sunt considerati pazitori ai oamenilor, aceasta zi este cea mai potrivita pentru a merge la biserica si a aprinde lumanari, pentru a fi calauziti spre Rai, dupa moarte. Batranii considera ca aceste lumanari aprinse in ziua de 8 noiembrie ii vor lumina pe lumea cealalta.

Se spune ca in aceasta zi nu este bine sa faci nimic in casa si ca ar trebuie sa fie o zi de rugaciune si reculegere. Cei care fac curat sau fac mancare se vor chinui groaznic inainte de moarte.

In popor, se considera ziua de 8 noiembrie un hotar intre toamna si iarna. Batranii cred ca Marmareau, sotia lui Scaraotchi isi doreste ca din aceasta zi sa vina iarna si o data cu ea si frigul si gerul. Insa, Sfantul Mihail este cel care opreste venirea brusca a iernii.

Arhanghelul Mihail, este si cel care sta la portile Raiului si ii vegheaza pe cei bolnavi. Daca acestia vor muri se spune ca arhanghelul sta la capul lor, in partea dreapta. Se spune ca in stanga bolnavului sta diavolul si Mihai, se lupta cu acesta pentru a salva bolnavul de la moarte.

Totodata, Arhanghelii Mihail si Gavriil sunt considerati drept ocrotitori ai oilor. Astfel, in ziua de 8 noiembrie cei care au oi, trebuie sa faca o turta din faina de porumb, simbol al fertilitatii. Aceasta turta trebuie aruncata in tarcul in care stau oile. Daca turta cade cu fata in sus, se spune ca vor fi miei mult si sanatosi. Daca turta va cadea insa cu fata in jos, oile vor fi sterpe.

In traditia populara, aceasta sarbatoare este numita si ”vara arhanghelilor“. Dupa ziua de 8 noiembrie, se spune ca urmeaza zile cu vreme frumoasa si calda.

author avatar
Alina Stancu
606 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger