AcasăNewsObiceiuri si superstitii de ANUL NOU la romani si in lume

Obiceiuri si superstitii de ANUL NOU la romani si in lume

Romanii, dar si oamenii din mai toate colturile lumii numara orele pana la trecerea in 2014. Si cum toti isi doresc sa aiba un an bun, cu sanatate si impliniri sufletesti si, de ce nu, financiare, au grija sa respecte anumite obiceiuri, convinsi ca astfel vor atrage de partea lor norocul si bunastarea.

Ultima zi din an e dedicata pregatirilor pentru marea petrecere de Revelion. De la masa festiva a romanilor, pe care se vor regasi preparate gustoase- de la traditionalele sarmale, pana la salate si fripturi mai mult sau mai putin condimentate – se spune ca nu trebuie sa lipseasca pestele. Asta pentru ca se crede ca mesenii care mananca in ultimele ore ale anului un astfel de preparat reusesc sa se strecoare mai usor peste toate obstacolele si incercarile aparute in viata lor pe parcursul urmatoarelor 12 luni, fiind mobili precum pestele.

Dar pana sa se aranjeze si sa se aseze la masa de sarbatoare, romanii au grija sa mai rezolve cateva aspecte. Sa-si plateasca toate datoriile, de exemplu. Din batrani se crede ca nimeni nu ar trebui sa ajunga sa-l prinda prima zi de ianuarie avand vreo suma cat de mica de dat cuiva de la care s-a imprumutat, nu de alta, dar se spune ca intreg anul urmator va da bani. Mai mult, o alta superstitie spune ca nu e bine ca o persoana sa dea cu imprumut bani in prima zi a anului.

(foto: voceatimisului.ro)

Odata aceste lucruri rezolvate, cum mai raman doar cateva ore pana la petrecerea la care participa alaturi de cei dragi, rude si prietenii, oamenii au grija sa-si schimbe, de ce nu, starea de dispozitie. Se spune ca nu e bine ca noul an sa ii gaseasca cu vreo grija, un regret ori suparare, ca sa nu ajunga sa fie tristi pe tot parcursul celor douasprezece luni care urmeaza.

De asemenea, se crede ca e bine sa alegeti tinute cat mai colorate pentru noaptea dintre ani. Rosul e considerata culoarea care aduce noroc, motiv pentru care doamnele si doamnisoarele au grija sa poarte rochii in aceasta nuanta, sau macar un accesoriu- cercei, brose ori pandantive.

Mai mult, casele sunt decorate cu vasc, pentru ca se crede ca aceasta planta protejeaza de rele. Se spune ca indragostitii care se saruta sub un manunchi de vasc vor fi fericiti tot restul anului. Tot pentru a alunga de spiritele rele si a proteja gospodariile pe tot parcursul viitorului an, in mai multe zone din tara se obisnuieste ca baietii si barbatii care merg sa colinde sa pocneasca puternic din bice, in timp ce merg din casa in casa cu traditionalul Plugusor si le ureaza de bine familiilor care ii primesc in curtile lor.

Poate cel mai des intalnita superstitie, de care cei mai multi romani nu uita in noaptea de Revelion, este aceea sa nu uite sa-si strecoare un banut in buzunar, spunandu-se ca asa vor atrage bunastarea pentru noul an.

Odata grijile lasate deoparte, masa incarcata cu bunatati si cei dragi alaturi, romanii sunt gata sa intampline Anul Nou. Cu speranta ca va aduce bucurii, sanatate si impliniri. Si chiar daca petrecerea a lasat urme in casa gazdelor, in prima zi a anului femeile din mai multe zone ale tarii au mare grija sa respecte un obicei vechi, de care au aflat de la mamele si bunicile lor – nu mature si sa nu spele rufe, pentru ca se spune ca isi alunga norocul din casa.

Obiceiuri din lumea larga

(foto: ziarelive.ro)

In timp ce romanii au grija ca de pe masa de la petrecerea de revelion sa nu lipseasca pestele, spaniolii, de exemplu, nu concep sa nu aiba struguri. Din ciorchinii carora sa desprinda 12 boabe, cate una pentru fiecare luna a anului, si sa le manance avand in gand, simbolic, cate o dorinta pentru fiecare dintre ele. Considera ca astfel vor avea un an mai bun, in care sperantele li se vor concretiza. Portughezii, in schimb, raman la cele 12 dorinte, insa le rostesc in taina, in timp ce rontaie smochine.

Dar daca unii cred ca atrag norocul si bunastarea mancand ceva, altii se descotorosesc de vechituri, convinsi ca doar asa le merge mai bine. Printre ei si italienii, care considera ca daca in ajun de Anul Nou arunca obiecte vechi, scapa de tot ce e rau din anul care se incheie, si atrag doar binele pentru ei si familiile lor.

3.006 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger