Saptamana Mare este ultima perioada care marcheaza Postul Pastelui. In fiecare zi din aceasta saptamana, credinciosii merg la slujbele bisericesti, numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe Pamant.
In aceasta perioada, pana la Invierea Domnului, credinta si obiceiurile romanilor se intalnesc. Cateva sfaturi duhovnicesti pe care oamenii ar trebui sa le respecte cu sfintenie, i-ar putea ajuta sa aiba sanatate si prosperitate in toata perioada anului. Credinciosii merg la Biserica pentru a se spovedi si pentru a primi Sfanta Impartasanie. Din batrani, sunt respectate cateva traditii care sunt acceptate si de Biserica Ortodoxa.
Innodarea snurului la Denia celor 12 Evanghelii. In Joia Mare, oamenii merg la Biserica, unde se desfasoara Denia celor 12 Evanghelii. Acolo, femeile fac noduri pe o sfoara sau ata, unul dupa fiecare Evanghelie. Si, atunci cand vor sa li se indeplineasca o dorinta sau la vreme de incercare, ele se desfac. Fetele nemaritate pun snurul sub perna pentru a-si visa ursitul.
Pomana data peste mormant. Un alt obicei este legat de pomenirea celor morti. Oamenii impart cani, traditia vorbeste despre Canile din Joia Mare, pe care le dau peste mormant celui care le primeste. In popor se mai spune ca este bine sa se aprinda o lumanare la mormant sau in curtea casei pentru ca, in ultima zi de pomenire a mortilor din Postul Mare, cei plecati se intorc acasa.
Ouale nu se vopsesc in Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfatuite sa vopseasca ouale fie in Joia Mare, fie sambata, inaintea Pastelui, in niciun caz in Vinerea Mare. In aceasta zi, nu ar trebui sa se faca nimic. De asemenea, este bine ca ouale sa fie vopsite in rosu deoarece aceasta culoare este sangele Mantuitorului. In Vinerea Mare, credinciosii tin Post Negru pentru iertarea pacatelor si pentru a avea spor si sanatate.
Scaldatul ritual. Este un simbol al curatarii trupesti si sufletesti care se face in Vinerea Mare. De asemenea, in Duminica Pastelui, credinciosii se spala cu apa in care au pus un ou rosu si un banut de argint.
In noaptea Invierii Domnului, oamenii merg la Biserica, de unde iau Lumina si canta, impreuna cu preotii, “Hristos a Inviat!”. Dupa incheierea slujbei, ei merg acasa cu lumanarile aprinse pe care le sting abia dupa ce fac semnul Crucii. Aceasta se tine in casa si este aprinsa doar la vreme de necaz.
In ceea ce priveste rugaciunile folositoare in aceasta perioada, preotii sfatuiesc sa se citeasca Evangheliile. Inainte de Sfintele Sarbatori, sunt recomandate Evangheliile dupa Matei, Marcu si Luca, iar dupa aceasta perioada, cea a lui Ioan Evanghelistul.
Nu in ultimul rand, trebuie amintit ca din Joia Mare si pana in Joia din Saptamana Luminata, femeile nu au voie sa spele haine. In Vinerea Mare, lumea nu este bine sa se tunda pentru ca se spune ca ar putea muri cineva apropiat din familie, arata Evz.ro.
Sursa foto: Alba24.ro, Gazetabt.ro.