AcasăNewsObama va semna noile sanctiuni impotriva Rusiei

Obama va semna noile sanctiuni impotriva Rusiei

In timp ce Lavrov acuza SUA de ”rusofobie”, portofelul rusilor depinde de semnatura lui Obama

Presedintele SUA are intentia de a promulga textul rezolutiei Congresului care prevede noi sanctiuni impotriva Rusiei si livrarea de armament Ucrainei.

In timp ce Lavrov acuza SUA de ”rusofobie”, portofelul rusilor depinde de semnatura lui Obama

Potrivit purtatorului de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, ”presedintele are intentia de a semna aceasta lege pentru ca «ii ofera flexibilitatea» in privinta oportunitatii de a impune sau nu noile sanctiuni”. Earnest a precizat ca textul, care ” ofera spatiu de manevra privind modul de implementare”, va fi semnat la sfarsitul saptamanii. Amenintarea noilor sanctiuni vine pe fondul unei economii a Rusiei deja grav afectata de precedentele sanctiuni occidentale impuse datorita conflictului din estul Ucrainei si caderea pretului petrolului. Barack Obama a indicat insa ca apreciaza ”contraproductiva” impunerea de sanctiuni suplimentare fara coordonarea UE. ”Daca Europa si SUA vort fi divizate, va fi o victorie strategica pentru Vladimir Putin”, a spus Obama. Legea adoptata de Congres autorizeaza noi sanctiuni impotriva Rusiei si livrarea de arme Ucrainei. Juridic, livrarea de arme este posibila, dar tine de presedintele SUA sa fie pusa in practica, Obama ramanand pana acum in stadiul de a aproba furnizarea unei asistente militare non-letala.

Serghei Lavrov: Vom iesi intariti

Seful diplomatiei ruse a reactionat declarand ca ”nu se mira de aceasta rusofobie”, in conditiile in care ”peste 80% din membri Congresului nu au parasit niciodata SUA. Ei traiesc in lumea lor”. ”Vom vedea ce va face Obama”, a spus Serghei Lavrov. Pe de alta parte, Lavrova afirmat ca are ”motive serioase” sa considere ca sanctiunile occidentale contra Rusiei urmaresc provocarea unei schimbari de regim la Moscova. ”Unii politicieni nici macar nu incearca sa ascunda acest lucru”, a spus acesta. In cadrul unui interviu acordat postului France 24, Lavrov a criticat UE, estimand ca politica sa externa nu are nicio independenta fata de SUA. ”Pot sa va asigur ca Rusia nu numai ca va supravietui sanctiunilor, dar va iesi intarita din aceasta situatie. Am avut probe mult mai dificile de trecut in istoria noastra si, de fiecare data, le-am depasit, devenind mai puternici”, a declarat Lavrov. In Rusia, presedintele Dumei de Stat, Serghei Nariskin, a declarat ca ”Europa trebuie sa se debaraseze de influenta exercitata de SUA si de Canada”, care ”isi promoveaza interesele de-o maniera brutala si agresiva”, ce duce la ”slabirea si saracirea”  batranului continent.

author avatar
Tudor Borcea
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger