AcasăNewsObama: "SUA sprijina Israelul in mentinerea superioritatii militare in regiune""

Obama: „SUA sprijina Israelul in mentinerea superioritatii militare in regiune””

(foto: cugetliber.ro)

Presedintele american Barack Obama a calificat joi sprijinul tarii sale pentru Israel ca fiind ‘sacrosanct’ si a subliniat necesitatea ajutarii statului evreu de a-si mentine ‘superioritatea militara’, cu patru zile inainte de a-l primi la Casa Alba pe premierul Benjamin Netanyahu, pe fondul tensiunilor cu Iranul.

Barack Obama

Obama, aflat la New York pentru un eveniment de strangere de fonduri dedicate campaniei in vederea realegerii sale la 6 noiembrie, a vorbit in fata sustinatorilor sai despre schimbarile geopolitice provocate de revoltele populare din lumea arabomusulmana de la inceputul lui 2011, relateaza AFP si EFE.

‘Unul dintre obiectivele noastre pe termen lung este sa facem in asa fel incat angajamentul sacrosanct pe care il avem fata de securitatea Israelului sa nu se traduca numai prin a-i furniza acestuia capacitatile militare de care are nevoie, nu numai prin a-i permite sa detina genul de superioritate militara necesara intr-o regiune foarte periculoasa’, a explicat el.

SUA trebuie de asemenea sa coopereze cu Israelul ‘pentru a incerca sa cladeasca o pace durabila in regiune. ªi este greu’, a remarcat Obama, ale carui tentative de relansare a procesului de pace israeliano-palestinian au esuat in pofida prioritatii pe care i-a acordat-o acestui dosar inca de la inceputul mandatului sau in ianuarie 2009.

Pe de alta parte, acest dosar a trecut in plan secund in ultimele luni, in conditiile in care Israelul vorbeste din ce in ce mai des despre un atac preventiv impotriva programului nuclear iranian, despre care statul evreu este convins ca are o dimensiune militara, in ciuda dezmintirilor repetate ale Teheranului. Netanyahu, care se va intalni luni cu Obama, a declarat in aceasta saptamana cã dosarul iranian va fi ‘principalul subiect’ al discutiilor cu liderul american.

author avatar
Ciprian Purice
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger