AcasăNewsObama stârnește americanii să-l respingă pe președintele Statelor Unite

Obama stârnește americanii să-l respingă pe președintele Statelor Unite

Fostul președinte al Statelor Unite (SUA) a lansat un apel la adresa cetățenilor țării să respingă limbajul oricărui lider american care stimulează ură sau care normalizează rasismul, scrie BBC.

Obama n-a invocat pe cineva anume, dar comentariul său a țintit cu deosebită precizie (fostului lider nu îi stă în obicei să lanseze astfel de critici) și a venit fix după ce președintele actual al Americii, Donald Trump, a încercat să se disculpe din fața acuzațiilor conform cărora retorica sa xenofobă și anti-imigranți a alimentat violența. Acuzațiile la adresa șefului de stat american au explodat în contextul celor două atacuri teroriste din SUA, din Texas și Ohio, care au omorât 31 de oameni și care au rănit alți peste 60.

Într-un discurs de luni, liderul SUA a condamnat ura și supremația albilor și a inițiat urgentarea înăspririi legislative a accesului la arme pentru cetățenii americani. În contrast, în cele două mandate pe care le-a dus în fruntea Washingtonului, Barack Obama a luptat – fără succes –pentru restrângerea deținerii de arme. În 2015, el a transmis către BBC că eșecul său în promulgarea unor „legi bun simț pentru siguranță privind armele” a fost cea mai mare frustrare a președinției sale.

Primul președinte de origine afro-americană și-a continuat declarația, susținând, către americani, că „trebuie să respingem zgomotos limbajul venit din gura oricăruia dintre liderii noștri care hrănește un climat de frică și ură or care normalizează sentimentele rasiste; lideri care demonizează pe aceia care nu arată ca noi, sau care sugerează că alți oameni, incluzându-i pe imigranți, ne amenință stilul de viață, sau care se referă la alți oameni ca la sub-oameni, sau care transmit că America aparține unui singur tip de oameni”.

Sursa foto: Twitter

author avatar
Filip-Mihael Bodoc