AcasăNewsObama si UE: Inaltimile Golan nu apartin Israelului

Obama si UE: Inaltimile Golan nu apartin Israelului

Presedintele SUA si seful diplomatiei UE ii cer lui Natanyahu sa revina cu picioarele pe pamant de pe inaltimile Golan

Departamentul american de Stat si seful diplomatiei europene au declarat ca nu recunosc platoul Golan ca facand parte din Israel, cerand o dezbatere cu privire la restituirea zonei Siriei.

Presedintele SUA si seful diplomatiei UE ii cer lui Natanyahu sa revina cu picioarele pe pamant de pe inaltimile Golan

Purtatorul de cuvant al departamentului american de Stat, John Kirby, a subliniat ca administratia Obama nu considera inaltimile Golan ca parte a Israelului, dupa ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca aceasta regiune va ramane mereu Israelului. ”Pozitia americana este neschimbata, aceste teritorii nu fac parte din Israel si statutul lor trebuie determinat prin negociere. Situatia actuala din Siria nu permite deocamdata acest lucru”, a declarat Kirby, informeaza Alyaexpress. Statele Unite sunt a doua tara, dupa Germania, care a reactionat la declaratiile lui Netanyahu. In egala masura, Uniunea Europeana a reamintit, marti, ca nu recunoaste ocuparea de catre Israel a platoului Golan. ”UE recunoaste Israel in granitele sale de dinainte de 1967, indiferent care sunt revendicarile guvernului (israelian) cu privire la alte regiuni, pana ce o reglementare finala va fi facuta”, a afirmat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini. ”Este vorba de o pozitie comuna reafirmata de UE si de statele membre”, a adaugat aceasta.

Ocupatie din 1967

Israel ocupa, incepand cu razboiul din iunie 1967, 1200 km din platoul Golan, la nord-est de Israel, a carui anexare, in 1981, nu a fost niciodata recunoscuta de comunitatea internationala, in timp ce 510 km au ramas sub control sirian. Declaratiile lui Natanyahu au fost condamnate si de Liga Araba si, evident, de Siria. Premierul israelian a exclus in mai multe reprize orice revenire la granitele Israelului de dinainte de iunie 1967, reclamata de palestinieni. Condamnand si recentele ”episoade inacceptabile de violenta”, in special in Hebron si Ierusalim, Federica Mogherini a facut un apel la ”instaurarea de urgenta a perspectivelor de pace.

author avatar
National
437 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger