AcasăNewsObama recunoaste: ”Rasismul este adanc inradacinat in societatea si istoria Americii”

Obama recunoaste: ”Rasismul este adanc inradacinat in societatea si istoria Americii”

„Este un lucru adanc inradacinat in societatea noastra, este adanc inradacinat in istoria noastra”, a spus presedintele SUA intr-un interviu, in contexul recentelor incidente in care politisti albi au folosit nemasurat forta impotriva cetatenilor de culoare.

”Pe cat de dureroase sunt aceste incidente, nu putem insa compara situatia actuala cu ce se intampla acum 50 de ani. Daca vorbiti cu parintii vostri, cu bunicii sau unchii, ei va vor spune ca lucrurile stau mai bine astazi. Nu este inca bine dar, totusi, in unele cazuri este mai bine…”, a adaugat Barack Obama in timpul unei intrevederi la Casa Alba cu activisti pentru drepturile civice. Manifestatiile impotriva violentelor politiei au continuat in mai multe state din SUA iar in California ele au degenerat. Mai multe sute de protestatari au spart vitrinele magazinelor, au furat bunuri, au vandalizat masini si au incendiat pubele. Politia a folosit gaze lacrimogene si a operat arestari.

Echitatea sistemului judiciar, pusa in discutie

In cursul ultimelor doua saptamani zeci de manifestatii, uneori violente, au avut loc in SUA dupa ce in mai multe orase oameni de culoare au fost ucisi de politie: New York (Eric Garner), Tamir Rice (Cleveland), Michael Brown (St. Louis), Rumain Brisbon (Phoenix). Deciziile juratilor de a-i exonera pe politistii albi care au tras in oameni neinarmati (ori au actionat in asa fel incat acestia si-au pierdut viata) au readus in prim plan dezbaterile in privinta rasismului si au pus la indoiala echitatea sistemului judiciar american. Potrivit unui sondaj Bloomberg Politics, relatiile intre albi si cetatenii de culoare s-au deteriorate pe perioada mandatului lui Barack Obama. In egala masura, afro-americanii apreciaza in majoritate ca politistii albi trebuie sa raspunda in fata legii, in cazurile enumerate mai sus, in timp ce albii spun ca oamenii legii au actionat corect.

Si primarul din New York evoca ”secole de rasism”

Bill de Blasio, primarul democrat din New York, casatorit cu o negresa (doi copii), a declarat ca violentele politiei isi ”au radacinile in secole de rasism” si ca si-a educat unul din copii avertizandu-l de potentialele ”pericole” in caz de interactiune cu politia. ”Lui Dante, fiul meu, i-am spus: Daca un politist te retine, fa tot ceea ce-ti cere, nu face gesturi bruste, nu incerca sa-ti iei mobilul. Pentru ca stim, din pacate, ca aceste gesturi au un risc mai mare sa fie prost interpretate in cazul unui tanar de culoare. Lucrurile stau altfel in cazul unui copil alb, acesta este relitatea in aceasta tara”, a spus edilul starnind critici din partea sindicatelor politiei.

author avatar
Tudor Borcea
129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger