AcasăNewsObama reclama un sistem judiciar mai echitabil

Obama reclama un sistem judiciar mai echitabil

Presedintele american spune ca albii cantaresc mai usor ca negrii in balanta justitiei

Presedintele american a cerut, marti, o reforma a sistemului judiciar american pentru a fi mai echitabil, denuntand explozia numarului de incarcerari in ultimele decenii si inegalitatile flagrante in fata legii.

Presedintele american spune ca albii cantaresc mai usor ca negrii in balanta justitiei

”Exista o lunga istorie a inegalitatilor in sistemul judiciar american(…) nu mai putem inchide ochii”, a declarat Obama in Philadelphia, in fata a 3.000 de delegati ai Asociatiei pentru apararea drepturilor civice ale afro-americanilor, NAACP, cea mai importanta de acest fel din SUA, relateaza AFP. Cerand Congresului sa actioneze, Obama a denuntat incarcerarile in masa in cursul ultimelor decenii, in special cu pedepse ”disproportionate in raport cu delictele”. ”SUA numara 5% din populatia mondiala dar si 25% din populatia mondiala incarcerata”, a adaugat presedintele, evocand o rata de incarcerare de patru ori superioara celei din China. Obama a mai precizat ca populatia inchisorilor s-a dublat in ultimele doua decenii si ca SUA cheltuie 80 de miliarde de dolari pe an pentru sistemul penitenciar. Seful statului a denuntat si faptul ca afro-americanii au ”sanse” mai mari sa fie condamnati la pedepse superioare pentru acelasi delict ca albii. Luni, Obama a comutat pedepsele a 46 de americani, condamnati la cel putin 20 de ani pentru trafic de droguri fara violenta. Ieri, Obama era asteptat sa viziteze inchisoarea El Reno (Oklahoma), prima vizita a unui presedinte in exercitiu intr-o inchisoare federala.

Prima executie legala cu midazolam

Statul Missouri a executat, marti seara, prima pedeapsa cu moartea din SUA dupa ce Curtea Suprema a confirmat, la sfarsitul lunii trecute, constitutionalitatea metodei cu injectie letala si, de facto, pedeapsa cu moartea. La ora locala 19.41, David Zink, condamnat pentru viol si asasinat, a fost declarat mort. Instanta a judecat conform Constitutiei utilizarea midazolamului, o substanta utilizata in mai multe state in executiile prin injectie letala. Insa in cursul mai multor executii s-au produs suferinte ale condamnatilor, majoritatea statelor suspendand punerea in aplicare a sentintelor inaintea unui verdict al Curtii Supreme.

 

author avatar
Tudor Borcea
232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger