AcasăNewsObama nu i-a propus niciun fel de bombe antibunker lui Netanyahu

Obama nu i-a propus niciun fel de bombe antibunker lui Netanyahu

Netanyahu si Obama

Presedintele american, Barack Obama, nu i-a propus premierului israelian, Benjamin Netanyahu, nici bombe sofisticate antibunker GBU-28 si nici avioane-cisterna de lung parcurs care sa fie folosite impotriva Iranului, a anuntat miercuri Casa Alba.

Netanyahu si Obama

In cursul reuniunilor la care presedintele Obama a asistat pe durata vizitei efectuate de premierul Netanyahu in aceasta saptamana la Washington, „nu a fost incheiat niciun acord de acest tip si nici macar nu a existat vreo propunere”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui american, Jay Carney. El nu a exclus, insa, posibilitatea ca asemenea discutii sa fi avut loc la un alt nivel intre responsabili americani si israelieni.

„Exista in mod evident o cooperare la nivel foarte inalt intre armata israeliana si armata americana, la fel ca si intre agentiile guvernamentale” din cele doua tari, a mentionat Carney.

Potrivit cotidianului israelian Maariv, Obama i-a propus lui Netanyahu bombe sofisticate antibunker GBU-28 si avioane-cisterna de lung parcurs, cu conditia ca Israelul sa nu declanseze lovituri impotriva Iranului in acest an. Administratia americana ar fi facut aceasta propunere ca raspuns la argumentele Israelului potrivit carora, la un moment dat, echipamentul sau militar nu-i va mai permite sa atinga instalatiile nucleare iraniene, sustine Maariv.

„Am furnizat in trecut materiale armate israeliene si sunt convins ca vom continua sa facem acest lucru in cadrul cooperarii si parteneriatului nostru cu armata israeliana”, a subliniat Jay Carey. Liderul de la Casa Alba Barack a dat luni asigurari ca sustine Israelul in fata Teheranului si a reafirmat ca nu va ezita sa utilizeze forta pentru a apara interesele americane.

In opinia sa, diplomatia reprezinta, totusi, inca o sansa in Iran, tara pe care Occidentul o suspecteaza ca vrea sa se doteze cu arma nucleara si pe care Israelul a amenintat in ultimele saptamani ca o va ataca unilateral, intr-o maniera „”preventiva””. Totodata, seful administratiei americane a deplans „usurinta cu care unii vorbesc despre razboi”, aluzie la adversarii sai republicani la alegerile prezidentiale.

author avatar
Ciprian Purice
82 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger