AcasăNewsObama negociaza cu talibanii

Obama negociaza cu talibanii

Presedintele afgan Hamid Karzai a anuntat oficial sambata ca guvernul sau si Satele Unite negociaza cu talibanii. Obiectivul: readucerea pacii in tara, dupa zece ani de razboi. In timp ce Karzai anunta negocierile, rebelii afgani atacau un post de politie din vecinatatea palatului prezidential, ucigand noua persoane si ranind douasprezece.

Negocierile cu talibanii au inceput. Discutiile decurg bine. Fortele straine, mai ales Statele Unite, conduc tratativele„, a precizat Hamid Karzai. Este prima confirmare oficiala a unor negocieri directe intre Washingon si talibani, alungati de la putere in 2001 de o coalitie militara internationala, condusa de Statele Unite. Dar rebeliunea talibanilor nu s-a domolit, ba chiar a castigat teren in ultimii ani.

Doar presa – mai ales saptamanalul american The New Yorker, in februarie anul acesta – a anuntat ca exista negocieri intre Washington, care furnizeaza doua treimi din cei 140.000 de militarii coalitiei internationale si talibani. La sfarsitul lui mai, revista germana Der Spiegel afirmase ca dialogul direct intre parti incepuse in toamna lui 2010 si ca avusesera pana atunci loc trei runde de negocieri, dintre care ultima in mai, in Germania.

De altfel, scrie Le Figaro, Hamid Karzai isi indeseste gesturile in favoarea unei reconcilieri cu talibanii. Intr-o vizita recenta la Islamabad, el a cerut Pakistanului – actor regional care nu poate fi ocolit in cazul unui eventual proces de pace – sa faciliteze accesul la negocieri al insurgentilor care doresc. Islamabadul s-a declarat pregatit. Fostul presedinte afgan, Burhannudin Rabbani, sef al Inaltului Consiliu de Pace, creat la jumatatea lui 2010 de Karzai pentru a amorsa dialogul, a informat recent ca a avut contacte cu diverse factiuni ale insurgentilor.

Un dialog balbait si cu multe obstacole

In paralel, Kabulul a cerut Consiliului de Securitate sa ridice sanctiunile impuse pentru cincizeci de lideri talibani. Gest perceput ca un semnal trimis conducerii miscarii de insurgenta. Consiliul a facut vineri primul pas, acceptand sa stabileasca liste separate pentru Al-Qaida si talibani, pana acum pusi in aceeasi oala.

Totusi, daca semnele inceputului unui dialog cu talibanii se inmultesc, el ramane „balbait” si plin de obstacole, afirma expertii. Aceasta din cauza pozitiilor ireconciliabile ale partilor. Statele Unite pretind mai cu seama ca talibanii sa renunte la violenta, sa rupa toate legaturile cu Al-Qaida si sa respecte constitutia afgana.

De partea lor, comandantul taliban in exil (in Pakistanul invecinat, apreciaza majoritatea specialistilor), cere ca o conditie prealabila oricarei intelegeri, retragerea trupelor occidentale in Afganistan. Desi occidentalii au inceput sa vorbeasca de o retragere progresiva din aceasta vara, ei planuiesc totusi sa mentina trupe combatante cel putin pana la sfarsitul lui 2014, cand ar trebuie sa aibe loc transferul de responsabilitate care fortele afgane.

Un eventual dialog cu talibanii ii nelinisteste mai ales pe sefii de triburi aliati cu Karzai si Washington, dusmani de moarte ai talibanilor din 1990 incoace, si ingrozeste organizatiile pentru drepturile omului, din cauza regulilor islamice teribile dupa care traiesc talibanii.

 

author avatar
Adrian Patrusca
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger