AcasăNewsObama lanseaza atacuri aeriene in Siria

Obama lanseaza atacuri aeriene in Siria

Presedintele american, Barack Obama, s-a declarat, miercuri seara, pregatit sa lanseze atacuri aeriene in Siria impotriva gruparii Stat Islamic.

Tinta raidurilor comandate de Barak Obama vor fi numai unitatile de lupta si logistica ale SI

„Obiectivul nostru este clar: vom slabi si intr-un final vom invinge Statul Islamic”, a subliniat presedintele american, apreciind ca jihadistii sunniti apartin „unei organizatii teroriste care nu are alta viziune decat masacrul celor care i se opun”.

Razboi aerian

Atacurile se vor concentra in estul Siriei, potrivit unor experti si fosti oficiali americani, avand la baza modelul atacurilor aeriene efectuate impotriva unor tinte vizand Al-Qaida in Pakistan, Yemen si Somalia. Ramane de vazut daca Obama va utiliza doar avioane fara pilot pentru a lansa aceste atacuri sau daca isi va asuma riscul de a trimite avioane de lupta si bombardiere, expunand pilotii, care s-ar putea trezi, in caz ca vor avea probleme, intr-un teritoriu aflat sub controlul SI sau al regimului presedintelui sirian Bashar al-Asssad.

Rusii nu sunt de acord

”Presedintele SUA a vorbit deschis despre posibilitatea unor lovituri ale fortelor armate americane contra pozitiilor din Siria ale organizatiei Statul Islamic, fara consimtamantul guvernului legitim (regimul Bashar al-Assad). Acest pas, in absenta unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, ar fi un act de agresiune, o incalcare grosolana a dreptului international”, a declarat, joi,  purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe rus, Aleksandr Lukasevici.

Clorul, arma chimica in Siria

Clorul a fost folosit ca arma chimica in Siria in mod „sistematic si repetat”, au confirmat expertii din cadrul Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad si rebelii se acuza reciproc ca utilizeaza agenti chimici, inclusiv clor, de la inceputul conflictului sangeros din Siria, in martie 2011.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger