AcasăNewsObama isi scoate arsenalul pentru controlul armelor de foc

Obama isi scoate arsenalul pentru controlul armelor de foc

Pe final de cariera, Obama trage ultimele focuri

Casa Alba a dezvaluit, luni, o serie de masuri vizind intarirea controlului asupra armelor de foc, obligind in special un numar mai mare de vinzatori sa obtina o licenta si mai multi cumparatori sa se supuna unor verificari cu privire la eventuale antecedente juridice sau psihiatrice.

Pe final de cariera, Obama trage ultimele focuri

Obama, al carui discurs era asteptat ieri seara la Casa Alba, a declarat ca proiectul sau va respecta Constitutia americana si al doilea Amendament care garanteaza cetatenilor dreptul de a purta o arma de foc. Casa Alba a informat ca  Biroul american pentru alcool, tutun si arme de foc (ATF) va cere ca persoanele care vind arme in magazine, in saloane de profil sau via Internet sa fie licentiate si sa faca verificari asupra clientilor, informeaza Reuters. Afisindu-si dorinta sa treaca peste un Congres dominat de republicani ce nu agreeaza restrictii in detinerea armelor, Obama va declansa fara indoiala o furtuna politica. Presedintele a incercat sa impuna restrictii dupa masacrul din decembrie 2012 din scoala Sandy Hook din Newton (Connecticut) soldat cu 26 de morti insa proiectele sale au fost blocate de Congres. Obama tine sa astupe bresele sistemului in vigoare cu privire la vinzarea de arme, clarificind definitia unui vinzator de arme, in conditiile in care pe teritoriul SUA, in diverse tirguri dar si pe Internet este usoara achizitia unei arme fara nici unul din controalele cerute de armurierii omologati de autoritatile federale. Pe de alta parte, Casa Alba a indicat si ca orice persoana implicata in vinzarea de arme, care utilizeaza Internetul sau alte tehnologii, trebuie sa obtina o licenta exact ca un magazin specializat. Obama prevede si sistematizarea controlului antecedentelor psihiatrice ale cumpatarorilor, sistemul actual, tinind cont de masacrele din ultimii ani, dovedindu-se ineficient.

Slabe sperante?

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat luna trecuta, 65% din persoanele interogate erau favorabile unui raspuns in chestiunea controlului armelor. Insa republicanii, in frunte cu Donald Trump,  deja au anuntat ca vor anula masurile de control pe care doreste sa le puna in practica Barack Obama. ”Acest presedinte vrea sa actioneze ca un dictator”, a declarat guvernatorul din New Jersey, Chris Christie, candidat la investitura republicana. ”Nu va fi decit un nou decret prezidential ilegal si va fi respins de catre tribunale”, a adaugat el.

author avatar
Tudor Borcea
140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger